- Tanken om ett sykehus i fylket gjelder

Tidligere stortingsmann Asmund Kristoffersen (Ap), her med spanielen Anton, er kjent som en vennlig og sindig politiker. To ord kan imidlertid få ham sint: Helse Midt-Norge.

Tidligere stortingsmann Asmund Kristoffersen (Ap), her med spanielen Anton, er kjent som en vennlig og sindig politiker. To ord kan imidlertid få ham sint: Helse Midt-Norge.

Artikkelen er over 3 år gammel

"En formidabel forbigåelse av sannheten". Det kaller Asmund Kristoffersens Helse Midt-Norges versjon av skvisingen av Astrid Eidsvik.

DEL

Den tidligere stortingsmannen fra Ap satt i styret for Helse Midt-Norge i perioden 2010-2012. Han nikker når vi nevner det som fortsatt skal være en kongstanke i Stjørdal; på sikt ett sykehus i hvert fylke, i Møre og Romsdal kun i Molde.

- De var veldig lei seg etter at Nye Molde sjukehus ble stoppet. Administrasjonen har noen tanker som fortsatt gjelder, mener Kristoffersen.

Ukultur

Stortingsmannen fra Ap var saksordfører for helsereformen som i 2001 tildelte regionale helseforetak som Helse Midt-Norge den makten de benytter seg av i dag. Men den fagpolitiske tyngden og erfaringen ga ham ingen respekt da han kom inn i styret. I stedet ble han møtt av det han kaller en ukultur han er sikker på fortsatt sitter i veggene og som langt på vei forklarer hvorfor Helse Midt-ledelsen nå har greid å sette to tredeler av Møre og Romsdal i brann.

- Det er en ukultur der som sier "Det er vi i ledelsen som har svaret. Dette har vi jobbet med lenge, og det har en god faglig begrunnelse. Du som sitter i styret bør derfor helst ikke ha noen annen oppfatning eller komme med andre innspill".  Styremedlemmer som ytrer seg kritisk blir enten ansett som illojale eller for Ikke å ha godt nok faglig grunnlag for å ha en mening. Det er en farlig holdning å ha til et styre, mener Asmund.

Tut og kjør!

Han forteller om de intense diskusjonene med helsereformens far, Tore Tønne, som ville flytte de resolutte beslutningsprinsippene i det private næringsliv inn i det ineffektive helsevesenet. Kristoffersen innser fordelene, men mener også at han har fått bekreftet sin frykt: Helse Midt-Norge endte opp med å misbruke makten de ble tildelt.

- For eksempel ble jeg som styremedlem forklart at barneavdelinga i Kristiansund kunne fjernes med et pennestrøk. "Vi gjør vedtak, og så gjennomfører vi straks", sa ledelsen. Tut og kjør! Det er en forakt for styret og folkestyret som ikke er holdbar. Det er nettopp når man ikke har ydmykhet for folkestyret at man fort ender opp med å si at "dette vet vi best". Det er en mangel på demokratisk tenkning der som ikke er bærekraftig.

- Et annet eksempel er at det er bare styreleder som får uttale seg utad. Vi snakker her om styrer som har ansvar for det offentlige helsetilbudet til befolkningen. Helseområdet er absolutt et politisk område, det kan ikke fritas for politisk styring. Man må også skjønne at en slikt styre må romme flere syn. Prøver du å rendyrke ett, må det bære galt av sted, mener Kristoffersen.

Kalte Bovim maktsyk

Da han ble kastet på nyåret i 2012 koblet han det umiddelbart til sin egen motstand mot en sterkt omstridt inntektsfordelingsmodell.Da ble den sindige nordmøringen sint. I et intervju med Romsdals Budstikke kalte han toppsjef Gunnar Bovim maktsyk.

Kona Anna forteller humørfylt om da de senere møtte Bovim på en tilstelning og hun ikke kjente igjen mannen sin.

- "Du er vel feilsitert?" spurte han Asmund. "Nei!", svarte Asmund, snudde ryggen til ham og gikk. Det har han aldri gjort mot noen før, forteller kona. 

Tror ikke på Hagas forsikringer

Nå er raseriet på nytt tent i den vanligvis så rolige tingvollgjeldingen. Etter Eidsviks dramatiske avgang drar han bare så altfor godt kjensel på Helse Midt-Norges hysteriske behov for "samme vedtak fra bunn til topp". 

- Jeg ble oppbrakt da jeg leste hvordan de hadde skjøvet til side en så anerkjent leder. Da Eidsvik trakk seg hadde hun vært utsatt for massivt press over flere dager. Når man ikke får legge fram det man ønsker å foreslå fordi det ikke passer med neste ledd, er det den grovest tenkelige innblanding. Den beslutningen Helse Midt mener er svaret, får nå ingen legitimitet, og de som ønsker å legge ned de regionale helseforetakene har fått en sak servert på sølvfat, påpeker han.

Ap-mannen tror ikke et millisekund på Daniel Hagas forsikringer om at Eidsvik hadde full mulighet til å legge fram sin innstilling.

- Det en formidabel forbigåelse av sannheten. Det er en enorm svikt i vurderingsevnen til det regionale helseforetaket når de legger opp til at uenighet i beslutningsprosessen ikke skal komme fram i det offentlige rom, sier han.

Politikerveteranen er ikke minst svært kritisk til planene om å kjøre saken gjennom styret i Helse Møre og Romsdal uten innstilling.

- Det er verken troverdig eller holdbart. Et styre må ha en innstilling og en begrunnelse for en innstilling. Så har jeg levd altfor lenge til å tro på at styret skal formulere et vedtak i møtet. Det er selvsagt allerede fabrikkert i Helse Midt-Norge, og vil bli fremmet av noen i styret. Det kommer nok et forslag som ikke er kokt på vatn, spår Kristoffersen.

Aksepterer sterke meninger

- Asmund Kristoffersen har sine meninger og er i sin fulle rett til å formulere kritikk mot Helse Midt-Norge og organisering av helsetjenesten i Norge. Men det som er sannhet for han, er nok ikke like innlysende for andre. Vi må bare akseptere at det er sterke meninger i forhold til tomtevalg og etablering av ett sykehus i Nordmøre og Romsdal og har ikke behov å kommentere ut over det. Generelt er det klart uheldig at personangrep og krass ordbruk brukes i en sak som har stor betydning for et sentralt velferdsgode. Vi står foran en beslutning som vil utløse en milliardinvestering i regionen og som kommer til å gi befolkningen et topp moderne - og etterlengtet nytt sykehus av høy kvalitet, sier kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge RHF.

Artikkeltags