Slik jobbet de for Hjelset

Det var her på MeatMarket på Tjuvholmen Bent Høie spiste middag sammen med en rekke Høyre-ordførere fra Sunnmøre, som også var for et sykehus på Hjelset.

Det var her på MeatMarket på Tjuvholmen Bent Høie spiste middag sammen med en rekke Høyre-ordførere fra Sunnmøre, som også var for et sykehus på Hjelset.

Artikkelen er over 3 år gammel

Mens kristiansunderne ble holdt på avstand, spiste Bent Høie og Torgeir Dahl middag her på BeefMarket på Tjuvholmen i Oslo.

DEL

SYKEHUSSAKENTil stede i middagen 18. november i år var også en rekke Høyre- ordførere fra Sunnmøre, som tre uker tidligere hadde vedtatt en regionråduttalelse som anbefalte et nytt sykehus plassert på Hjelset.
Det viser e-poster Tidens Krav har krevd innsyn i hos Molde-ordføreren.
– Det var ingen spesielle tema. Men det var mulig Høie og jeg satt relativt nær hverandre, svarer Dahl på spørsmål om hva som ble diskutert under måltidet.
Den ukjente middagen er bare et av flere eksempler på den nære kontakten mellom sentrale premissleverandører, beslutningstakere og det Høyre-styrte Molde i kampen om det nye sykehuset i Nordmøre og Romsdal:

24. november, mens man hadde begynt på formuleringen av Hjelset-vedtaket i Stjørdal, mer enn antydet Molde-ordføreren at toppsjef Daniel Haga i Helse Midt-Norge var Bent Høies forlengede arm i saken. Da sendte han følgende tekstmelding til Rolf Eidseter, daglig leder i Molde Boligbyggelag:
«Tror vi i mindre grad skal drive polemikk mot Kristiansund nå. Beslutningen ligger nå administrativt i HMR og HMN. Daniel Haga som ivaretar linken mellom dep og HMR er den viktigste nå».
 

2. desember – to dager før Astrid Eidsvik gikk av i protest mot innblanding fra den Dahl hadde kalt «linken mellom dep og HMR» – var Molde-ordføreren godt informert om hva som var i ferd med å skje i Ålesund. Da sendte Torgeir Dahl denne tekstmeldingen til stortingsrepresentant Helge Orten (H): «God morgen. Hadde en prat med Daniel Haga i går. HMN og HMR skal ha et administrativt møte i T.heim på torsdag for å forsøke å koordinere seg. Daniel har ikke instruksjonsmyndighet overfor Astrid Eidsvik, og han virker usikker på om de greier å samordne styresaken. Tror kanskje Stein Kinserdal er viktig. KSK-en er ferdig onsdag eller torsdag. Torgeir D».

4. desember, minutter etter at det ble kjent at også Eidsvik var ferdig, mottok Dahl denne tekstmeldingen fra forretningsmannen Johan Sættem:
«Hva betyr dette? Fellessykehus i Gjemnes? Johan».
«Hjelset, sa klart», svarte Dahl.

22. desember, ved 23-tiden – mens en presset Høie formulerte et svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, Orkide krevde åpen stortingshøring og Kristiansund Høyre varslet rettssak – sendte Dahl følgende SMS til daglig leder Britt Rakvåg Roald i Romsdal regionråd:
«Hei Britt. Har vært i dialog med politisk rådgiver i HOD. De ønsker at vi systematiserer vår kunnskap om saken/prosessen. E-post vekslingen rundt ROS analysen er meget viktig. Har vi tilgang på den? Kan du ringe meg på et tidspunkt i morgen?»
– Jeg tok kontakt med statssekretær Fredrik Gierløff for å få vite hvordan det så ut fra deres side, er Dahls forklaring overfor TK.
– Ville det ikke vært mer naturlig at departementet kontaktet Helse Midt-Norge for å få vite dette?
– De ville vite hva som har skjedd. Vi satt jo tettere på prosessen enn departementet.
Gierløff understreker overfor TK at telefonsamtalen fant sted på Dahls initiativ.
– Han nevnte noen punkter Molde var opptatt av rundt prosessen, og jeg sa da at dersom de satt på informasjon de mente departementet burde være kjent med var det mest hensiktsmessig å kommunisere dette på en skriftlig og systematisert måte. Det var altså et generelt tips om hvordan innspill formidles på ryddigst måte, og hadde ikke opphav i noe behov eller initiativ fra vår side, sier Gierløff.
Begge benekter en sammenheng mellom temaet for samtalen og det svaret Høie sendte kontroll- og konstitusjonskomiteen neste dag.
– Nei, det er det ikke. Vi har for øvrig ennå ikke sendt over dette materialet, sier Dahl.

Les også:

Høyre-ordfører i SMS: «Får håpe på drittvær i morgen»

- Vi er blitt holdt for narr 

Artikkeltags