Kolberg mener Høie fortsatt viker unna i sykehussaken

Leder Martin Kolberg i Stortingets kontrollkomité mener Bent Høie ikke svarer tilfredsstillende på spørsmål om sykehusprosessen.

Leder Martin Kolberg i Stortingets kontrollkomité mener Bent Høie ikke svarer tilfredsstillende på spørsmål om sykehusprosessen. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Vil formulere brev fra kontrollkomiteen.

DEL

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) vil ikke finne seg i at Bent Høie (H) viker unna når han blir spurt om dialogen med Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge.

Høie holder fast ved at han ikke har instruert styrene om hvor det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal bør ligge, men avviser å gi detaljer fra dialogen mellom ham og direktørene.

Begrunnelsen er prinsipiell: Både statsråden og styrelederne i helseforetakene er tjent med å kunne drøfte saker i fortrolighet. Dette er det også dekning for i eierskapsloven, mener Høie.

Drøfting er styring

Derfor fikk stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) ikke noe detaljert svar da hun i spørretimen onsdag spurte helseministeren om han har fortalt styrelederen eller andre involverte hvor han mener sykehuset bør ligge.

– Når jeg ikke svarer helt konkret på det spørsmålet, er det fordi både jeg og departementet har jevnlig kontakt med både administrasjonen og styreleder i helseforetakene. Styreleder har ofte behov for å drøfte vanskelige saker med meg. Det er god eierstyring, og viktig at denne kontakten skjer i fortrolighet, svarte Høie.

Les også: Høie til veggs i spørretimen

Krever fyldigere svar

– Høie må svare langt mer fyllestgjørende, sier lederen av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Martin Kolberg.

Når komiteen møtes torsdag, vil den formulere et brev med spørsmål til Høie om innholdet i dialogen hans med helseforetakene.

– Vi må få vite innholdet i dialogen, som eventuelt fører til en påvirkning av utfallet. Det svarer Høie fortsatt ikke på. Sakens kjerne er at han må godtgjøre at han ikke har påvirket, eller formulert seg slik at det kan oppfattes som å påvirke, sier Kolberg til NTB.

Les også: Kontrollkomiteen tar opp saken mot Bent Høie

Klinge var heller ikke fornøyd med Høies svar:

– Det er mange grader av påvirkning som ikke trenger å defineres som instruksjon, men som likevel kan påvirke utfallet. Vi trenger å få vite hva som er blitt sagt, sier hun til NTB.

Må se spørsmålet

Helse- og omsorgsministeren ville onsdag ikke svare på hva han kommer til å si når kontroll- og konstitusjonskomiteen ønsker å grave dypere i dialogen mellom ham og helseforetakene.

– Jeg skal svare på spørsmålene fra komiteen når jeg får dem, sier Høie til NTB.

Han legger til at han er «veldig glad for» å få konkrete spørsmål fra komiteen.

– Vil du da gi den samme prinsipielle begrunnelsen for hvorfor du ikke kan gå inn i detaljer i dialogen, eller vil du være mer konkret, slik Kolberg krever?

– Jeg svarer ikke på spørsmål som ikke er stilt. Først må jeg se hva komiteen spør om, sier Høie til NTB.

Anklager om lovbrudd

Under onsdagens styremøte i Helse Møre og Romsdal ble det fremmet påstander om at press, korrupsjon og lovbrudd har vært en del av prosessen i sykehussaken. Ansattrepresentant med bombe i styremøte

Et flertall på fem av ni styremedlemmer landet på at det nye sykehuset skal legges i Molde, mens to gikk inn for Kristiansund.

Høie sier til NTB at han ikke kan eller vil kommentere påstander om lovbrudd. Når det gjelder lokaliseringen, er han klar for å fatte beslutning i foretaksmøte fredag, forutsatt at styret i Helse Midt-Norge kommer fram til et vedtak torsdag.

Høie vil ikke si hva han kommer til å gå inn for, men avviser at det kan bli snakk om noen utsettelse – forutsatt at begge styremøtene fatter lokaliseringsvedtak. (©NTB)

Les også: 5-4 for Opdøl

Artikkeltags