Gå til sidens hovedinnhold

404 - File Not Found

[]

Sykehussaken – atter en gang

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hva er det med at en regjering med helseminister og sine helseforetak kan avgjøre hva som er helsemessig best og som skaper størst trygghet i befolkningen? Sikter spesifikt til område Nordmøre.

Overfor nevnte instanser har kommet til makta ved åpne demokratiske valg. Slik skal det også være i et demokrati, og det er fremdeles legalt med personlige betraktninger.

Atter en gang får man fornemmelsen av at bombastiske avgjørelser blir tredd nedover skuldrene på folk her i nordområde. Innbyggerne her har aldri fått noen spørreundersøkelse ang hva de synes om å få sitt lokalsykehus og tryggheten til dette rykket opp med rota. En slik undersøkelse kunne sikkert vært interessant for mange, men også til besvær for andre.

Pulverisering av ansvar

Avgjørelsen ang fødetilbudet har endt opp som en brennheit sak, og vi tror dessverre sannsynligheten er stor for at vi mister tilbudet permanent. I denne opphetede situasjonen øyner man en helseminister som pulveriserer eget ansvar og overlater det til noe som minner sterkt om et forretningsforetak - les HMR. Her fra får brukerne hint om at vi ikke skjønner hva som er best for oss selv.

Dersom det var slik, må det være sørgelig trist å være styrende regjering for folk som er så dårlig stilt, at de ikke skjønner sitt eget beste. Til dere politikere, tenk litt på det til så lenge!

Det er allment kjent at helseforetaket er organisert og drevet etter en modell kalt New public management. Denne modellen ble antatt og banket gjennom av regjeringen i 2001. Bedriftsorganisasjonsformen dukket opp i Europa ca. 1985, innført i mange store bedrifter, og også i staters helsevesen. Nå - snart 20 år etter at vårt eget storting og regjering innførte denne driftsformen i helsevesenet - har svært mange tatt til orde for at dette Ikke lenger er farbar vei, og har vel egentlig aldri vært det!

Kan treffe hardt

Helseforetaket maler videre med sine avgjørelser, omtrent som i eventyret om kverna på havets bunn. Mulighet for evaluering, ettertanke og omgjøring er abdisert.

Det skal være stortingsvalg til høsten og de fleste partier er godt i gang med å sy sammen valgflesk. Så langt er det ikke så mange partier som flagger at de vil jobbe for skroting av helseforetaksloven. Et av de mest bastante nei til dette, kommer fra de som ga denne omstridte loven fødselshjelp og full støtte.

Dere skal vite at grasrota etter hvert opparbeider elefanthukommelse. Da kan det fort bli slik at noen etter valget blir stående forundret og lure på hva det var som politisk traff så hardt i mageregionen.

Kommentarer til denne saken