Gå til sidens hovedinnhold

Svar på leserinnlegg av Kari Løvendahl Mogstad

Artikkelen er over 2 år gammel

– Jeg står fjellstøtt!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det skal sies, det var kanskje en litt «vågal» artikkel som Tidens Krav publiserte om meg og min bedrift på fredag. Jeg fikk besøk på jobb av journalist Henning Hope Rønhovde, som ønsket et intervju for å lage en artikkel under kategorien «Folk i Kristiansund».

Henning er en mann jeg har stor respekt for. Hans måte å føre pennen på finner jeg underholdende, og min mening er at Kristiansund er veldig heldig som har Henning. Så selvsagt for meg, så stilte jeg til intervju.

Jeg fikk korrekturlese artikkelen før publisering. Det var en mer eller mindre direkte beskrivelse av vårt møte, men klart jeg fikk mine tanker. Jeg tenkte på om noen kunne bli «støtt», fornærmet, provosert og kritisk eller annet. Om noen ville «himle» med brynene! (Vel å merke de som ikke har fått botox i pannen.)

Men jeg tenkte også at «farsken», jeg stoler på at kristiansundere ser humoren, snerten, og at dere kommer til å ta dette på strak arm. Jeg har drevet C Spa Buddakan (snart CMUD) i 15 år, og har behandlet mange tusen kunder gjennom årene. De kjenner meg. Henning har jobbet som journalist i Kristiansund i mange år. De kjenner Henning. Så jeg lot det «stå til»!

Les også

Om dårlig journalistikk, sinnarynker og kunstige smil

Jeg mener egenskapen «å by på seg selv» beriker mitt eget liv, og jeg håper også at andre kan gjøre det samme. Jeg er stolt av det valget!

Tragikomisk

I går kom det en «frisk bris» av kritikk, sånn ca. 5 på Baufort skala. Den kom i form av et leserinnlegg fra en lege i Trondheim, Kari Løvendahl Mogstad. Selv beskrevet som en «gammel nordmøring».

Hun skriver at mine meninger er litt komiske, eller kanskje tragikomiske. Hun beskriver av meg som hudpleier i en skjønnhetsklinikk, og ikke kosmetisk sykepleier som jeg er, og beskrevet i artikkelen. I leserinnlegget kritiserer hun dårlig journalistikk.

Slik jeg leser det, mener hun at jeg tjener gode penger på andres misnøye med utseendet sitt. Hun skriver at vi har en voksengenerasjon som har holdning til at det meste både kan og skal fikses, og at dette gir svært uheldige signaler til dem som vokser opp. Det hun skriver som svært betenkelig i denne sammenhengen, er det faktum at dersom man benytter legemidler som botox til å fjerne rynker, så er det strenge regler i forhold til hvem som kan utføre slike behandlinger. Hun håper også at denne artikkelen i Tidens Krav på fredag ikke er representativ, verken i forhold til hva TK skriver om til vanlig, eller hva som er viktig å bruke pengene på i Kristiansund.

Ansvar

Tilbake til at jeg står fjellstøtt! Jeg kjenner at jeg kunne skrevet en tykk bok. Møtt til debatt. «Gønnet på» med motargumenter i en krigføring jeg er sikker på å ha seiret! Jeg er sterk, kraftfull og ja... Jeg står fjellstøtt! Når det gjelder min faglige kompetanse, er jeg urokkelig. Jeg kan mitt fag. Jeg har en stor kompetanse i kosmetiske injeksjoner og faget HUDHELSE.

Jeg har 20 års erfaring, og jeg er genuint opptatt av kunnskapsbasert informasjon. Jeg følger nye studier og forskning innen faget hver uke, og ikke minst er jeg selv den største kritiker til hva som har effekt. Som sykepleier har jeg etikk, helse, omsorg og faglig dyktighet i fremsetet hele dagen. Jeg ER sykepleier! Jeg SER mennesket! Og selvsagt har jeg kontroll på reglene. Hver dag tar jeg mitt ansvar. Jeg har både unge og eldre som kunder i min klinikk.

Jeg har lange samtaler om opplevde utfordringer, estetikk, og både psykisk og fysisk helse. Jeg utfører ALDRI behandlinger som ikke har en indikasjon, eller som jeg selv som fagperson mener vil utgjøre en positiv forskjell for helheten.

Forbannet!

En annen sak som «setter fyr» på meg, er når noen kritiserer mine kunder! Beskriver de som en voksengenerasjon som ikke ser sitt ansvar i å sende uheldige signaler til de som vokser opp. Jeg blir mildt sagt forbannet! Dette er etter min mening en maksimalt generaliserende mening om en generasjon JEG virkelig har tro på.

Les også

– Min mission in life: Fjerne sinnarynker og få fram smilet til folk

Vi alle gjør vårt beste i å være forbilder for våre etterkommere. Hver dag! Og ta vare på seg selv og sin selvfølelse blir aldri feil for meg. Jeg synes dette er et viktig signal å lære bort til vår neste generasjon. Jeg mener at åpenhet, realisme og kunnskap er viktig å lære bort.

Jeg tror ikke vi kommer til å lykkes med fornektelse. Jeg synes ikke vi skal undervurdere våre fantastiske unge etterkommere. De er nok mer oppdaterte og informerte enn vi kanskje tror. De har forbilder som (dessverre kanskje) strekker seg langt lengre enn oss som foreldre. Jeg synes vi skal informere, fortelle hvorfor, være ærlige, og stå for både hva vi føler og mener. Jeg mener dette er det riktige å gjøre for våre unge. Vi må etter min mening ikke undervurdere våre ungdommers meninger og valg. Jeg mener selv jeg har et åpent forhold til mine barn om injeksjonsbehandlinger. De vet hva, hvorfor, hvordan osv. Det betyr ikke at de kommer til å velge dette selv. Jeg som mamma, stoler 100% på at deres valg for dem selv blir de beste.

Jeg har lyst til å referere til litt forskning rundt botox i «sinnarynken», siden vinklingen og temaet ble fremhevet i artikkelen. Nhi.no (nhi.no er basert på oppslagsverket Norsk Elektronisk Legehåndbok) skriver:

Studier har vist at det å injisere botox i sinnarynken ved neseroten, kan redusere depresjonssymptomer med hele 47 prosent på seks uker. Dette ifølge en studie som ble gjengitt av Medscape i juni 2014. Forskningen ble presentert på et årlig møte for det amerikanske psykiatriforbundet, i mai 2014.

Forfatterne bak studien forklarer behandlingseffekten med at følelsene våre uttrykkes med ansiktsmuskulaturen, som igjen sender tilbakemelding til hjernen for å forsterke disse følelsene. Ved å behandle ansiktsmuskler med botox blir denne syklusen forstyrret.To andre studier fra 2014 bekreftet lignende funn.

En av disse ble publisert i Journal of Psychiatric Research i mai 2014, og er så langt den største studien på dette området. Også denne studien var randomisert, dobbeltblind og placebo-kontrollert. Her fant forfatterne at 52 prosent av de som led av moderat til alvorlig depresjon, ble bedre av en botox-injeksjon i sinnarynken. Botox blokkerer et signalstoff nervene i kroppen benytter til å sende meldinger til bl.a. muskler.

Dedikert

Dette fører til at nervene ikke får gitt de beskjedene de skal til musklene, og musklene ikke klarer å trekke seg sammen. Resultatene er ofte synlige etter 3-8 dager, men det kan gå 2-3 uker før du kan se full effekt av behandlingen. Virkningen av botox er midlertidig, og går ut etter ca. tre måneder. Forfatterne tror det vil være nødvendig med gjentatte behandlinger for å beholde effekten. Funnene er overraskende, og mange av oss er skeptiske til om dette kan være sant. Studiene som er gjennomførte, synes imidlertid å ha høy kvalitet og resultatene er de samme fra tre ulike studier.

Joda, forsking er forskning. Jeg respekterer det. Men ikke mer enn min indre veiviser om hva som er riktig eller ikke. Jeg er 100% dedikert i hver person jeg har på mitt kontor. Hver eneste èn får individuell vurdering. Noen blir skuffet, andre blir glad. Men alle får en forklaring. Jeg valgte å bruke kvelden på å gi et svar. Både for mine fantastiske kunders egne valg, og meg selv. Jeg kjenner det er verdt det. Jeg kommer til å forsvare mine kunders egne valg, og egen kompetanse til «the bitter end».

Sammen med mine suverene kolleger Sissel, Elin og Heidi står vi fjellstøtt. Hver dag, i hvert eneste møte. Du kan stole på oss!

Kommentarer til denne saken