Gå til sidens hovedinnhold

Svanvikens historie: – Det forundrer meg at han forsøker å bringe tidsvitner til taushet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Historiker og forfatter Aage G. Sivertsen fremstiller virksomheten ved Svanviken som en «Skammens historie» i Tidens Krav tirsdag 23. februar 2021. Innlegget fremstår som et frontalangrep på journalist Lisa Botterli Flostrands reportasje i TK lørdag 20. februar.

Undertegnede jobbet som fritidsleder ved Svanviken Familiesenter på slutten av åttitallet, det året institusjonen var under avvikling. Jeg oppfatter journalistens reportasje som informativ og saklig. Den underslår ikke dokumenterbare overgrep og negative trekk ved Svanvikens lange historie.

Det gjør heller ikke tidligere gårdsbestyrer/arbeidsleder/daglig leder Ebbe Ugelstad og lokalhistoriker Jonny Lyngstad. Samtidig tør de peke på positive erfaringer, særlig fra de siste tiårene før institusjonen ble nedlagt.

Les også

Et sår i Nordmøres historie: – Man burde tatt fram begge sidene av historien

Les også

Skammens historie på Eide

Aage G. Sivertsen har omtalt arbeidet for taterne på Svanviken som en «Skammens historie». Han mener også at – den etter mitt syn nyanserte og seriøse – reportasjen straks bør fjernes fra Tidens Krav sin nettside. Det forundrer meg at han forsøker å bringe tidsvitner til taushet.

Ebbe Ugelstad og Jonny Lyngstad er etter min vurdering verdifulle kilder, som ikke bør ignoreres. De leverer et betimelig bidrag, som belyser viktige sider ved Svanvikens senere historie.

Kommentarer til denne saken