Få ryper etter elendig sommer

Resultatet av jakt på Gammelseterfjellet, med Neådalssnota i bakgrunnen. Foto: Erik Øien.

Resultatet av jakt på Gammelseterfjellet, med Neådalssnota i bakgrunnen. Foto: Erik Øien.

Artikkelen er over 4 år gammel

Det er betydelig færre ryper i fjellet enn normalt. Nå innføres det betydelige restriksjoner i jakta som starter 10. september.

DEL

I Surnadal er det mange som nå utålmodig venter på at rypejakta skal starte 10. september. Det er flere gode jaktområder i kommunen, og Kårvatn som er en av landets største eiendommer, er ett av områdene der jegere jakter ryper.

Men i år har den elendige sommeren ført til at det sannsynligvis er klekket og vokst opp betydelig færre rypeunger enn normalt.

- Derfor tar vi ansvar for forvaltningen og innfører restriksjoner på jakta, sier Bård Andreassen.

Han er leder i Surnadal jeger- og fiskerforening (SJFF), og er med i Kårvatnutvalget som administreres av SJFF. Mandag kveld ble det bestemt at det fra dags dato blir stopp i alt kortsalg. Samtidig blir det anledning til kun å ta ut maksimalt to fugler per jeger per døgn.

- I vår så vi at det var bra med ryper, at stammen var stor og det lå an til en god sesong. Rypeungene klekkes normalt ved St.Hans, men da var det jo nesten full vinter i skog og fjell ennå. Rypene er helt avhengig av insekt som føde til ungene, noe det ikke var mye av da, sier Andreassen.

Rypene har evnen til å legge en ny runde med egg, men sommeren ble jo om mulig enda verre i juli.

- Derfor vil vi nå ha unna første helga med jakt, der alle pålegges å telle og rapportere sett og skutt fugl. Så vil utvalget basert på dette avgjøre om jakta kan fortsette eller om ytterligere restriksjoner skal innføres, sier Andreassen.

Han kjenner ikke til om grunneierlag som styrer forvaltningen i andre deler i kommunen vurderer å innføre restriksjoner.

- Men det er de samme rapportene fra hele landet; den elendige sommeren har ført til langt færre ryper, både av fjell- og skogrype. Vi som har ansvar for forvaltningen ønsker ikke å skyte den siste rypa i Kårvatnområdet, sier Andreassen.

Artikkeltags