Gå til sidens hovedinnhold

Surnadal: Koronavaksinering hele sommeren

Rundt 1.500 har fått dose 1 av vaksinen i Surnadal så langt. Her er planene for videre vaksinering av kommunen.

I en pressemelding om vaksinesituasjonen i kommunen, meldes det om svært god oppslutning så langt i vaksineringsarbeidet.

– Oppslutningen om vaksineringen er så høy som opp mot 95%. Dette er særs gledelig og ligger godt over landsgjennomsnittet, melder kommunen.

Videre forteller kommunen at de neste ukene ut mai måned, vil de holde jevn fart med vaksinering av gruppe 4 (65 – 74 år) og personer 18 – 64 år med forhøyet risiko.

– Dersom noen over 70 år ikke har fått SMS-innkalling med tilbud om vaksinering, ta kontakt via kommunens Vaksinetelefon, sier Gunn Heidi Ansnes, vaksinekoordinator i Surnadal kommune.

Liv og helse først

Vaksineringstempoet vil så øke fram mot sommeren. Vaksineleveransene til Norge og vidare ut til kommunene, tar ikke sommarferie. Dette har FHI bestemt.

FHI vil fortløpende sende ut vaksinedoser til kommunene i sommer etterhvert som de kommer til Norge. Det er rapportert store leveranser fra Pfizer i juni, juli og august, noe som gjør at kommunene skal vaksinere to-tre ganger så mange personer i uken som man gjør nå.

For å sikre raskast muleg vaksinasjon av befolkninga sender FHI ut vaksinedoser fortløpande til kommunane kvar einaste veke i sommar, etter kvart som dei kjem inn til landet. Slik det ser ut no vil det komme store leveransar frå Pfizer i løpet av juni, juli og august. Kommunane skal vaksinere 2 til 3 gonger fleire i veka enn det vi gjer no.

– Dette innenbærer en stor logistikk-jobb for alle involverte, understreker kommunen. Grunnet opplegget og leveransene fra FHI, ber kommunen innbyggerne om å forberede seg på streng praktisering av vilkårene for å få utsettelse av dato for vaksinering i sommer.

Så når du takker ja til dose 1, må du være innstilt på at dose 2 skal ta seks uker senere. Så før du takker ja til første dose, bør du derfor sjekke at du er tilgjengelig seks uker senere for å ta andre dose.

– Ta i så fall kontakt med vakttelefon FØR du takker ja til dose 1, understreker kommunen.

De oppfordrer ogås det samme om f.eks. turnusbedrifter eller andre bedrifter ser at for mange ansatte blir innkalt til vaksinering samtidig, slik at det blir kritisk for bemanningen.

– Vi har mulighet til å utsette dose 1 til en uke senere, men når du først har takket ja til dose 1, er løpet lagt. Vi har rett og slett ikke mulighet til å tilpasse vaksineringsdato for dose til av individuelle årsaker som ikke er strengt nødvendige, sier Ansnes.

Doseintervall og nøkternt vaksineringsscenario

Kommunen informerer om at de forsøker å kalle inn én til to uker i forkant, slik at man eventuelt rekker hjem fra hytta for å bli vaksinert. De råder også om at det kanskje ikke er så lurt å legge for store planer eller bestille kostbare ferieopphold dersom du ikke er vaksinert.

– Det er vanskelig å spå akkurat når du blir kalt inn til vaksinering i sommer, men grovt sett kan man ta utgangspunkt i et nøkternt vaksineringsscenario og regne seg seks uker fram til dose 2, skriver de i pressemeldingen.

Med forbehold om at vaksineringen kan gå både raskare og senere, har FHI foreløpig beregnet forventet tilbud om dose 1 til ulike grupper slik:

  • Alle med underliggende sykdom: Dose 1 innen midten av mai
  • 55 – 64 år: Dose 1 innen første uken i juni
  • 45 – 54 år: Dose 1 innen tredje uken i juni
  • 18 – 44 år: Dose 1 innen tredje uken i august

Fredag er dessuten fast vaksineringsdag i Surnadal kommune, også i sommer.

Kommentarer til denne saken