[Nettavisen]: Hvis vi går noen måneder tilbake, trodde «markedet» at strømprisene i Norge på denne tiden skulle ligge på 6–8 kroner per kWh.
Men den gang ei. Strømprisene er nå bare en brøkdel av dette.
Om natten ser vi nå priser ned mot en håndfull øre. Selv i de dyreste periodene av døgnet er strømprisen nå langt lavere bare strømstøtten i desember.
Flere årsaker til lavere priser
Hovedårsaken til det hele er at været i stort sett hele Europa har vært ganske ekstremt. Temperaturene har ligget langt høyere enn normalt, samtidig som det har blåst svært mye, skriver Nettavisen.
Dermed har behovet for å bruke gass og strøm til oppvarming gått kraftig ned, samtidig som vindparkene har produsert så mye strøm at det tidvis har vært vanskelig å få brukt den opp.
Lavere gassforbruk har samtidig ført til at europeiske gasslagre ikke har blitt tømt på samme måten som de pleier. Det er nå omtrent like mye gass på lager i Europa, som det var før jul. Dermed er etterspørselen etter gass (særlig LNG fra skip) lavere enn normalt, noe som presser ned gassprisen.
Lavere gasspris betyr at det blir billigere å produsere strøm fra gass. På toppen av det hele har både CO₂-kvoteprisen falt noe, og etterspørselen etter kull er
Norge vannmagasiner har også rundt 19 prosent (9 TWh) mer energi lagret i seg enn på samme tid i fjor.
Kommer væromslag – prisene stiger
Samtidig har ikke de norske prisene blitt med like langt ned som i Europa. Norge har benyttet den siste tiden til å importere billig strøm, og vannkraftprodusentene venter med å bruke vannkraften til perioder med høyere priser.
Ifølge bransjeavisen Europower krever vannkraftprodusentene at prisen skal stige til over 1,25 kroner pluss moms (ca. 1,55 kroner) før de skrur på produksjonen i omfang i Sør-Norge (vannverdien).
Ifølge værvarselet vil det komme et større væromslag i helgen og starten av neste uke. Mindre vind og lavere temperaturer vil helt sikkert presse opp prisene. Samtidig ser det ut til å bli vesentlig tørrere.
Dette væromslaget ser ut til å slå rett ut i strømmarkedet. Etter at finansielle kontrakter på strøm (framtidskontrakter) på Nasdaq-børsen har blitt vesentlig billigere de siste ukene, øker prisene torsdag med mellom 5 og 12 prosent på kontrakter de kommende månedene. Ifølge Montel er årsaken at værutsiktene er kaldere og tørrere.
Det betyr i klartekst at strømmarkedet nå tror strømmen skal bli dyrere framover, enn de trodde i går.
Strømprisene holder seg nede
Tall fra strømbørsen Nordpool viser at strømprisene holder seg på et forholdsvis lavt nivå på fredag, og faktisk faller litt på grunn av enda høyere vindkraftproduksjon i Europa.
Prisen i Østlandet og Sør-Vestlandet blir rett over én krone, nærmere bestemt 1,04 kroner – mens Vestlandet må se at prisen passerer 1,2 kroner.
Det blir store sprik i prisene gjennom døgnet. Forskjellen innad i Sør-Norge er de aller laveste prisene går enda lavere i øst og sørvest, med en prisbunn på 22 øre.
Strømprisene for i dag og i morgen:
Fortsatt massiv import
Prisene i Norge blir høyere enn de fleste landene rundt oss, med unntak av England.
I praksis betyr det at det blir en massiv import av strøm på de fleste av utenlandsforbindelsene. Det blir også import fra Nederland, som har marginalt høyere gjennomsnittlige strømpriser.
- Tyskland: 31,1 GWh import
- Danmark: 39,3 GWh import
- Sverige (SE3): 30,3 GWh import
- Nederland: 2,7 GWh import
- England: 12,1 GWh eksport

Høyere strømregning for desember: – Vi har et bra trykk på kundesenteret

Alenemoren får ikke endene til å møtes: – Vi er fattige

Marie (45) sjekker nettbanken hver morgen: – Jeg er fremdeles redd for å drite meg ut