Gå til sidens hovedinnhold

Nå skal strendene ryddes

Artikkelen er over 4 år gammel

Lørdag 7. mai arrangeres den nasjonale strandryddedagen.

-Få med deg velforening, idrettslag, kollegaer, venner og familie og rydd en strand i nærheten, oppfordrer Ola Fremo, leder i Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal.

Ønsker du å bidra til reinere og triveligere strender for alle? Da kan du ta i et tak i forbindelse med den nasjonale strandryddedagen. Selve dagen er søndag 7. mai, men om du ikke har anledning da, går det fint å rydde både i forkant og etterkant.

Det er organisasjonen Hold Norge Rent som står bak Strandryddedagen, og denne uka tok Friluftsrådet Nordmøre og Romsdal og Forum for natur og friluftsliv utfordringen deres om å rydde en strand.

Både ansatte og familier dro til Hjertøya i Moldefjorden og hadde en trivelig kveld med søppelrydding og grilling.

-Strandrydding er både hyggelig og enkelt! Det eneste du trenger er sekker og hansker. I tillegg er det meningsfullt, og man bidrar til å gjøre det hyggeligere å ferdes på strendene og til å fjerne ting som kan være skadelige for både dyr og mennesker, sier Ola Fremo.

Holdnorgerent.no

holdnorgerent.no kan du registrere ryddeaksjonen din slik at du unngår å dra til strender andre planlegger å rydde. På sidene finner du også mye informasjon om Strandryddedagen og marin forsøpling.

RIR henter søppel

Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap (RIR) støtter Strandryddedagen aktivt. De som er kunder hos RIR kan henvende seg direkte til selskapet eller til servicekontoret i sin kommune og få gratis søppelsekker til bruk under aksjonen.

Om du henvender deg til RIR i forkant av ryddeaksjonen din, kan de også å hente avfallet kostnadsfritt såfremt det bringes til vei på et avtalt sted. I spesielle tilfeller, vil man også få mulighet til å låne container.

På Nordmøre organiseres eventuell innhenting av søppel på litt forskjellig vis i de ulike kommunene. Ta kontakt med kommunen din dersom du bor på Nordmøre og vil undersøke mulighetene.

Nasjonal dugnad

Strandryddedagen ble arrangert for første gang i 2011, og hvert år har oppslutningen økt.

I 2015 var 19.173 personer ute og ryddet, og de ryddet 855 strender som til sammen dekker 600 000 meter kystlinje. Mer enn 36 000 frivillige timer ble lagt ned.

Hold Norge Rent er en uavhengig organisasjon med mål om å engasjere frivillige til opprydding av søppel og farlig avfall i naturen, og å forebygge forsøpling av miljøet.

Kommentarer til denne saken