Full skjenkestopp, gult nivå i skolen og strenge regler for arrangementer. Det er regjeringens hovedgrep for å få kontroll over omikron.

– Nå er det alvor. Slik innledet statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på regjeringens hasteinnkalte koronapressekonferanse mandag kveld, bare seks dager etter forrige innstramming.

– Siden det har smitten økt kraftig, sa Støre før han kunngjorde en ny pakke med kraftige tiltak mot koronaviruset.

Lover jul

Ifølge ham er det ingenting som tilsier at smittesituasjonen vil snu. Derfor må tiltakene forsterkes.

– Vi trodde det var nok å bremse. Men vi er nødt til å bråbremse for at det ikke skal gå galt, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Nordmenn kan likevel reise hjem til sine nærmeste i jula, forsikrer statsministeren.

– Det blir jul. Du kan reise hjem i jula, og du kan være med dine nærmeste. Vi kan ikke være så mange sammen, men vi kan være der for hverandre, sier Støre.

De nye tiltakene trer i kraft fra natt til onsdag 15. desember og gjelder inntil videre i fire uker.

Skjenkestopp og hjemmekontor

De viktigste tiltakene er:

* Full, nasjonal skjenkestopp fra midnatt natt til onsdag.

* Alle som kan ha hjemmekontor, skal ha hjemmekontor.

* Maks 20 personer innendørs på private og offentlige sammenkomster og arrangementer. Opptil 50 kan delta i begravelser og minnestunder. Meteren skal holdes.

* Anbefaling om maks 10 gjester hjemme, men 20 én gang i løpet av julehøytiden.

* Det innføres nasjonalt gult nivå i barnehager og på barne- og ungdomsskoler, og rødt nivå i videregående skoler.

Selv om tiltakene er inngripende, vil regjeringen så langt det er mulig skjerme barn og unge og sårbare grupper.

– Det siste vi gjør, er å stenge skoler og barnehager, sier kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) til NTB.

– Nedstenging i praksis

Tiltakene er i praksis en nedstengning for bransjer som lever av å samle folk, sier Virke, som nå ber om at lønnsstøtteordningen kommer på plass.

– Dagens nyheter er tunge å bære for alle som har stått i en uforutsigbar og krevende situasjon over lang tid, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen.

Også NHO og Høyre krever at lønnsstøtte og kompensasjonsordninger raskt kommer på plass.

– Flere bedrifter er allerede nede i knestående, og de trenger kompenserende tiltak for å komme gjennom krisen, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid.

– Høyre kan ikke få sagt tydelig nok hvor viktig det er at regjeringen nå lager en lønnstilskuddsordning som gjør at folk ikke møter julen med permitteringsvarsel eller oppsigelser hengende over seg, sier helsepolitisk talsperson Tone Wilhelmsen Trøen i Høyre.

Slo alarm

Det er særlig den raske spredningen av omikron som har fått fagfolkene i Helsedirektoratet og FHI til å trykke på alarmknappen.

I forrige uke ble det registrert 660 tilfeller av omikron, mot 293 tilfeller uka før. Samtidig har en ny bølge av deltaviruset sendt rekordmange på sykehus.

– Dessverre er det nå nødvendig med inngripende tiltak. Det er beklagelig, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Trass i at vaksiner har begrenset effekt mot smitte, regnes en tredje dose blant de viktigste tiltakene.

Nå skal det sendes ut ekstra vaksinedoser til kommunene før jul, og regjeringen tar sikte på at alle over 45 år skal få tilbud om tredje dose innen midten av januar.

Vei ut?

På spørsmål fra NTB erkjenner helsedirektør Bjørn Guldvog at helsemyndighetene per i dag ikke har noen modell for veien ut av pandemien.

– Men vi tror det er grunnlag for å se nærmere på dette når vi har kommet over denne første kneika med omikron, sier han.

em class="italic"– Men hvis dette viruset fortsetter å endre seg, hvor lenge skal vi fortsette å stenge pubene hver gang vi passerer 300 innlagte?/em

– Det er et spørsmål som berører filosofiske sider egentlig. Der vi er vant til å kunne regne oss fram til hvordan ting blir, så er dette et område som er åpent og usikkert, svarer Støre.

– Men det som er ganske sikkert, og som både kan gi håp og uro, er utsagnet om at inntil alle er vaksinert, er ingen trygge, sier han.

– Vi er nødt til å se dette som et globalt tema. Vi må sikre internasjonale vaksiner, sier Støre.

(©NTB)