– Mang en laksefisker har sittet akkurat i Kallarommet på hotellet og skrytt av store fangster i nærvær av denne bildeserien. I den anledning etterlyser vi personer som kan huske bildeserien fra den gang da og som kanskje også har noen gode historier på lager, sier Odd Ingar Skrøvseth i en pressemelding.

Han er nevø av Kalla Skrøvseth og har ledet arbeidet med restaureringen av bildene. I tillegg har Olav Karlstad lagt ned utallige timer i prosjektet, som har vært støttet økonomisk av Sparebank1 Nordmøre.

Reiste mye

Kalla Skrøvseth ble født 9. november 1913 i Surnadal og døde 24. august i 1997. Hun bodde store deler av livet i hjemkommunen, men har også arbeider i blant annet New York, Hongkong og Alaska. I 1979 mottok hun Møre og Romsdal fylkes kulturpris. Hennes atelier, Kallastua, er gjort om til museum og galleri, og det er her på Tellesbøen i Surnadal du fra torsdag kan se bildene fra hotellet.

Kalla Skrøvseth foretok flere utenlandsreiser. I 1949–50 hadde hun et studieopphold i USA, mens hun i 1954 og 1955 besøkte USA, Mexico og Alaska. I 1951 gikk turen til Italia og i 1953 til København. Reiseaktiviteten fortsatte både i 60- og 70-årene, hvor hun besøkte New York, Israel og London.

Lokalhistorie

– Bildene er ikke bare kunst, men også surnadalshistorie, sier Odd Ingar Srøvseth.

Totalt dreier det seg om 11 bilder som nå er restaurert.

Torsdag åpner dørene i Kallastuå klokka 15, og to timer senere foretar varaordfører Hugo Pedersen den offisielle åpningen av utstillingen. Odd Ingar Skrøvseth vil deretter presentere prosjektet og kunsten. Galleriet stenger klokka 19.00.

Utstillingen vil være åpen klokka 15 til 19 på torsdager og fra klokka 13 til 17 på søndager. På siste åpningsdag som er 22. august, vil det også bli en presentasjon av Kalla Skrøvseths kunst i Amerika. Det vil også være reisebilder fra Amerika i Kallastua.

– I anledning Kalla-jubileet i 2013 reiste vi til flere steder i Amerika for å finne kunst med hennes signatur. Nils Røv og jeg reiste rundt i Alaska, og 22. august vil vi presentere resultatet av turen. I tillegg vil vi invitere publikum med til en tur i Alaskas villmark, sier Lars Skrøvseth.