Utstillingen er videreføring av et prosjekt laget av Mogstad og Welsh til Molde Jazz Festivalutstilling 2020 på Møre og Romsdal Kunstsenter. I Kallastuå vises en ny serie malerier og en ny versjon av videoen som ble visst i Molde, skriver arrangørene i en pressemelding.

Jeremy Welsh og Jon Arne Mogstad er begge virksomme internasjonalt og i Norge siden 80-tallet, og har samarbeidet i ulike former siden 2006. Det er flere ting de to erfarne kunstnerne har felles, for eksempel utviklingen av og spennet i deres respektive karrièrer. Fra eventyrlige tider i et London før gentrifiseringen tok av (Welsh), spennende eksperimentelle år med kunstnergruppen Lambretta (Mogstad) til omfattende utstillingsaktivitet verden rundt.

Utdanner nye

I tillegg de energi til å aksle den viktige oppgaven med å veilede og utdanne nye generasjoner med kunstnere. Begge har vært virksomme som professorer ved flere av Norges kunstakademier siden 90-tallet parallelt med kunstnerisk aktivitet.

Visuelle fellesnevnere i denne utstillingen er vann som et gjennomgående tema, og måten å bruke lyset, som motiv, virkemiddel eller verktøy. Mogstad har malt flere bilder av lys speilende i vannets overflate, basert på observasjoner av elven som renner gjennom hjembygda Surnadal. Første serien, vist i Molde, ble innkjøpt av kommunen. I Kallastuå presenterer Mogstad en ny serie som videreutvikler temaet.

Welsh’s video Aqua Reel består av redigert videosekvenser av flytende vann filmet mange forskjellige steder. «Reel» leses her som filmspole og refererer til engelske uttrykk «showreel» som betyr en film satt sammen av ulike klipp og utsnitt. Materialet er bearbeidet for å forsterke noen visuelle kvaliteter, og hver sekvens er bygget opp av flere lag, slik at det som vises er ikke et realistisk bilde av et sted, men er en sammensetning av elementer fra flere ulike steder. Å bygge et videobilde i flere lag eller sjikt på denne måten er å gå i dialog med maleri, som også er bygget opp lag på lag.

Tid og rom

Filmen er en slags reise i tid og rom med billedmateriale som er tatt opp over en periode på seks år flere steder i Norge og Italia.

Mogstad og Welsh har et mangeårig samarbeid, som professorer på Kunstakademiene i Trondheim og Bergen, og som aktive billedkunstnere. De har laget felles utsmykninger på Halden Fengsel og Postens Østlandsterminal i Lørenskog, og har laget mange felles utstillinger siden 1996. I 2018 kuraterte Welsh en utstilling av Mogstads malerier på Trondheim Kunstmuseum Gråmølna.

På Billaget

Lørdag og søndag blir det visning av et samarbeidsprosjekt mellom Ingeborg Annie Lindahl og Trond Lossius. Dette skjer i Surnadal Billag.

Hele siste uken har Ingeborg Lindahl og Lossius arbeidet sammen for å skape en ny audiovisuell opplevelse ved Surnadal Billag. Basert på foto og lydopptak fra landsakp og industri i Surnadal skaper Lindahl en monumental veggtegning i kritt og Lossius et tilhørende lydlandskap. Sammen skildrer de moderne omgivelser hvor skillet mellom natur og vår egen tilstedeværelse gradvis viskes ut.