Gå til sidens hovedinnhold

Stiller ut 8. mai: – Vi tar med oss det meste av det vi har i egne samlinger

Lørdag 8. mai er det klart for militærhistorisk utstilling i Surnadal kulturhus.

Det er Petter Forberg, Jo Inge Øverland, Eskil Andersen og Eskil Aarnes Øverland som i privat regi tar med seg sine mange effekter fra 2. verdenskrig og laget Surnadal Militærhistorisk Utstilling.

– Vi tar med oss det meste av det vi har i egne samlinger, samt litt fra utstillingen på Åsen. Målet er å vise fram lokalhistorie fra 2. verdenskrig, og filmen «Krigsminner fra Surnadal» blir vist i Kammerset, sier Øverland.

De har funnet mye spennende i Surnadal, spesielt i Øye-området der tyskerne etablerte en venteleir i krigsårene.

– Med hjelp av metalldetektor har vi funnet både hjelmer, mynter, beltespenner, patroner, prosjektiler og mye annet. Og det var ekstra spennende da jeg i en latrine fant fire ampuller med innhold. Det viste seg at det var sprit i tre av dem, morfin i den andre. Funnet førte folk fra Forsvaret hit for å undersøke ampullene. Ampullene med sprit hadde opprinnelig nåler inni, for å holde dem desinfisert. Men nålene var nok etset bort etter så mange år. Og morfinen var også gått ut på dato, så vi fikk beholde alt sammen, sier Eskil Ø.

De fire understreker at de først og fremst er interessert i historiene og effektene, og ikke den politiske delen av krigen.

– Og det er greit om det kommer fram av utstillingen 8. mai er i regi oss som privatpersoner. Og: Om det er noen som har effekter liggende, ta kontakt for en sjekk og eventuell verdivurdering, sier Øverland.

Kommentarer til denne saken