– Det er for jævlig at noen kommer med så sterke trusler at Redd Barna ser seg nødt til å avlyse arrangementet under Regnbuedagene, sier likestilling- og kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Hun sier at arrangementet er en folkefest, en feiring av mangfold og å være den man er. Trettebergstuen skal selv delta på Regnbuedagene i Bergen, noe hun gleder seg til.

– De forsøker gang på gang å true oss til stillhet, men den kampen skal de ikke få vinne, sier Trettebergstuen.

Ordfører i Bergen Linn Kristin Engø reagerer også kraftig.

– Dette gjør meg rasende! Bergen skal være en by for alle, skriver hun i en epost til Bergens Tidende.

– Alvorlige trusler

Torsdag morgen ble det kjent at Redd Barna bestemte seg for å avlyse en pridefestival for barn som skulle arrangeres i Bergen lørdag. Det skjer etter at det har vært en rekke trusler direkte mot arrangementet. Truslene har kommet både på epost og i sosiale medier, forteller Monica Sygård, som leder Redd Barnas Norgesprogram, til BT.

– Det er alvorlige trusler om å dukke opp på arrangementet og trakassere og utøve vold. Så vi har på selvstendig grunnlag valgt å avlyse dette, sier hun.

Truslene kommer fra flere forskjellige personer, ifølge Sygård. Organisasjonen har anmeldt truslene til politiet.

Torsdag ettermiddag meldte organisasjonen Fri at de vil lage et alternativt arrangement for barn innendørs, med mye av det samme programmet som Redd Barnas avlyste utendørsarrangement.

Politiet mente det var trygt

Vest politidistrikt skriver i en pressemelding at de har forståelse for at Redd Barna valgte å avlyse, men tilføyer:

– Det var ingenting i våre risikoanalyser som tilsa at arrangementet ikke kunne avholdes.

– Politiet var forberedt på å sikre arrangementet og hadde planlagt nødvendige tiltak. Redd Barna har opplyst til oss at beslutningen om å avlyse ble gjort på selvstendig grunnlag, uavhengig av politiets vurderinger. Vi henviser til Redd Barna for ytterligere kommentar til dette, står det videre.

Sjef for Politiets sikkerhetstjeneste i Vestland Torgils Lutro sier de er informert om avlysningen.

– Foreløpig er status at dette ikke er en PST-sak, men vi vil ha videre dialog med politiet om det, sier han til BT.

De har trusselvurdert årets pride-arrangementer, men påpeker at det er lokalt politi som har ansvar for å sørge for sikkerheten og gi råd til arrangører.

Undersøker dialog

Både MDG og Venstre var raskt ute torsdag formiddag og krevde at regjeringen må komme på banen etter truslene.

– Jeg forventer at justisministeren har en plan for hvordan norske myndigheter skal sikre at folk kan føle seg trygge når de deltar på pride-arrangementer i tiden fremover, sier Venstres Ingvild Wetrhus Thorsvik til NTB.

MDGs nestleder Lan Marie Berg mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) må på banen.

– Dette føyer seg inn i rekken av avlysninger som har skjedd på vegne av skeive, igjen og igjen, på grunn av sikkerhetssituasjon. I fjor måtte Skeiv Ungdom avlyse sommerleiren sin, sier hun og påpeker at disse barna også er covid-generasjonen som ikke har hatt arrangementer siden 2020.

I fjor ble for øvrig pride-paraden i Oslo avlyst etter skytingen mot utestedene London Pub og Per på hjørnet, kvelden før arrangementet.

Støre deltok onsdag på et internasjonalt toppmøte i Moldova.

– Uakseptabelt

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kaller situasjonen uakseptabel og undersøker nå hvilken dialog som har vært mellom Redd Barna og politiet.

– Det er lokalt politi som har ansvar for å vurdere sikkerheten rundt konkrete arrangement. Jeg har bedt politiet om å få klarhet i hvilke vurderinger som er gjort knyttet til dette arrangementet, og hvilken kontakt som har vært med Redd Barna, sier Mehl til NTB.

Øker sikkerheten

Regnbuedagene i Bergen begynner 2. juni. Festivalsjef Runa Eide Frøiland sier til TV 2 at hendelsen torsdag ikke fører til ytterligere avlysninger.

– Nei, det har vi ikke. Barn, unge og voksne har behov for en arena hvor de kan føle seg trygge og søke tilhørighet i mangfoldet. Den arenaen må vi gi dem, og det er ekstra viktig at vi gjennomfører, sier festivalsjefen.

Styreleder for festivalen, Mona Frank, sier til Bergensavisen at de likevel har valgt å øke sikkerheten.

– Vi oppbemanner antall vektere som vi har i pride house på lørdag og søndag. Vi er i dialog med politi og PST. Det er hele samfunnets ansvar å stå mot hatprat i sosiale medier og dermed bidra til et inkluderende og tolerant samfunn, i og med at dette ikke bare handler om et enkelt arrangement, men et større samfunnsproblem.