Okea har sin driftsorganisasjon for Draugen-plattformen i kontorene på Råket i Kristiansund. Selskapet har søkt om å få strøm til oljeplattformen fra vindkraftparker i Fosen.

Teknisk Ukeblad påpeker at Ola Borten Moe i en kronikk i januar gikk ut mot stenging av vindparkene, og nå får han kritikk for dobbeltrolle i saken.

Borten Moe er statsråd for forskning og høyere utdanning, og eier samtidig aksjer til en verdi av 20,8 millioner kroner i Okea. Han er også en av grunnleggerne av selskapet, og har vært plattformsjef på Draugen.

– Egeninteresse

Selv mener Sp-politikeren at han kan tillate seg å komme med refleksjoner om saken ettersom han ga konsesjonene til vindkraftparkene i sin tid som olje- og energiminister.

– Han sitter i en regjering, så det bør han ikke gjøre. Det er ikke slik at man plutselig er privatperson; statsråd er man hele tiden. Han har en egeninteresse i denne saken, og jeg tar det som en selvfølge at han ikke er med på behandlingen av denne saken, sier Ola Elvestuen (V).

Også SVs Lars Haltbrekken er kritisk til dobbeltrollen.

– Statsråden bør være svært forsiktig med å mene så mye om en kraftutbygging som åpenbart styrker hans eierinteresser, sier han.

Borten Moe sier selv at han har fulgt alle regler, og sier at kritikken er forutsigbar.

– De er begge to imot både olje og vind. For øvrig følges selvsagt alle regler om habilitet i regjeringens saksbehandling, skriver Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

Adresseavisen skriver at det vil være nok strøm til elektrifiseringen av Draugen og Njord selv uten vindkraftverkene på Storheia og Roan-fjellene. Dette bekreftes av Statnett og Tensio.

Solgte lokalene – har lang leieavtale

Okea overtok eiendommen på Råket i Kristiansund i 2018, som en del av pakken da selskapet kjøpte Norske Shells andeler i Draugen og Gjøa.

I desember solgte Okea ASA Råket 2 for 109 millioner kroner, og framover har selskapet en leieavtale på 20 år, med mulighet for forlengelse med ytterligere 10 år.