Ser at hun som statsforvalter etterlyser folks kunnskap om sin egen tilstand omkring beredskap i en krisesituasjon.

Det er jo ikke bare i en pandemi man kan få problemer med å se sin egen beredskap. Når man ser på hva man trenger i 72 timer, så er det nok litt lenger enn dit nesa rekker man bør tenke. Folk som har krigen bak seg, og vet hva man måtte selv etter at den var over, så husker man både rasjoneringskort og andre saker man måtte hjelpe seg med. I den brosjyren som man tidvis sender ut, blir oftest kastet i søpla dessverre.. Ingen tar denne på alvor...

Slikt bør statsforvalteren kunne se. Noen andre råd på veien kan være at om en krise skjer i vinterhalvåret midt i den kaldeste og snøfulle tid, er å finne en beholder som holder på kulden, en sånn «blådunk med skrulokk» som man kan grave ned i snøen for at frossen mat skal holde lengst mulig. Eller at man har et nett rundt denne og senker den ned i sjø, for den holder på kulden. Har du båt selv er mye gjort. Har du en jordflekk eller andre måter å skaffe slikt på så er du et godt stykk på vei.

Hvorfor kan da ikke de som har småbruk de ikke bruker men eier, få til små kolonihager der folk kan få prøve selv litt av en egen dyrking av ymse? Har man tilgangen så kan man i nedlagte fjøs få muligheten til oppbevaring av sakene sine i egnede kasser for formålet, hvor man har egen nøkkel inne i fjøset. Ellers så kan man bruke grovt salt. Salt har alltid vært en måte å oppbevare både kjøtt og fisk på, det kan vannes ut slik at dette godt kan brukes. Vann fra en elv er vel så bra for dette og slettes ikke farlig. Ellers så kan man grave en brønn der det er mulig, men husk å steinsette den og sikre at den er trygg.

Les også

Er du budd når krisa kjem?

Hermetikk er også noe man bør tenke på. Hva med en putekasse på verandaen med lås? Den kan brukes til langt mer enn sitteputer. Man kan få kjøpt vannsamlere som man kan plassere under nedløpsrør fra takrenner for å samle opp nedløpsvann, disse får man opp til 250 liter og har tappekran nederst. Vannet kan kokes og avkjøles for både å drikke og for utvanning av saltet mat, kjøtt og fisk, ferdig filtrert sådan. Mel og kornprodukter må ha det tørt og kjølig. Har man dette intakt så er man langt på vei.

Batteri for lys, lommelykt, primus, oljelamper, gamle Norgesglass er ypperlig å oppbevare kornprodukter i som holder seg tørre, samt gassoppvarmingsovn, men sjekk tilstanden om du ikke har mulighet for vedfyring. I flere borettslag er det ikke annen oppvarming enn strøm, noe det burde være forbud mot! Alle slike skulle være pålagt å ha tilgang til pipe, og så fikk den enkelte selv velge om man ville sette inn ovn.

Men man ser nok at på bygda så har man flere muligheter enn i bynære strøk. Det er lett for statsforvalteren å tre frem med dette nå foran juleforberedelsene til folk, og man forstår også problemstillingen, men takk for at du prøvde.