Gå til sidens hovedinnhold

Starter nye søk på Smøla: – Vi er nokså sikre på at det er mer å finne

Arkeologene håper å finne flere spor fra vikingtiden på Edøy i Smøla.

Fra onsdag denne uken gjennomfører Møre og Romsdal fylkeskommune og Norsk Institutt for Kulturminneforsking (NIKU) nye georadarundersøkelser på Edøya, ved området der det ble funnet et vikingskip i 2019.

– Vi er nokså sikre på at det er mer å finne på Edøy. Nå skal vi se nærmere på et område mellom skipsgraven og kirkegården på Edøy, et spennende område som ikke ble dekket av undersøkelsene i 2019, sier Arve Eiken Nytun, arkeolog og delprosjektleder, i en pressemelding fra fylkeskommunen.

I dette arbeidet brukes en georadar som fylkeskommunen har kjøpt inn i vinter. Prosjektet på Edøya blir den første undersøkelsen med dette utstyret.

– Det erstatter nok ikke vanlig graving, men er et godt supplement, og i noen områder kan det også gi en bedre oversikt over hva som finnes i bakken enn med gravemaskin.

Les også

Skal bruke 3D-teknologi og søker skuespillere

Les også

Leter videre med metalldetektorer

Arbeidet på Smøla er tatt inn i et større forskningsprosjekt kalt Jernalderens maktsenter på radaren i regi av NIKU. Der ønsker de å finne ut mer hvordan disse forhistoriske maktsentrene så ut, og det er håp om å finne rester av gårder, hallbygninger, religiøse bygninger, handelsplasser, naust og annet som ligger i tilknytning til de kjente gravene.

Forskerne mener Edøya har fungert som kongsgård i tiden etter rikssamlingen, med sin strategiske plassering ved inngangen til Trondheimsleia. De har mål om å finne ut nok til at området kan rekonstrueres digitalt, noe som vil kunne bli tatt i bruk av museum og lokalt reiseliv.

– Gjennom de funnene som er gjort på Edøya vil en ny side i historieboka om nasjonen Norge ta form. Gurisenteret vil være en viktig aktør i formidlingen av denne historien, sier kulturrådgiver Laila Skaret i Smøla kommune.

Les også

Nye funn bekrefter det Per har hevdet i 40 år

Les også

Edøyskipet har blitt verdenskjent: – Det er kjempekult!

Kommentarer til denne saken