Sunndalingen spiller til daglig for den svenske klubben Häcken, og har samtidig jobbet som fotballekspert i Viasat siden vinteren 2021. Nå er Hegerberg en del av teamet til NRK som skal dekke det omdiskuterte verdensmesterskapet i Qatar.

NRK-profilen Aleksander Schau har sagt nei til å jobbe med mesterskapet, og Hegerberg var selv usikker på om det var det riktige å gjøre.

– Jeg sa lenge at jeg ikke skulle ha noe med Qatar å gjøre, men jeg havnet fort i den dobbeltmoralske skvisen siden jeg har spilt for to klubber som er sponset av Qatar, i Roma og PSG. Jeg gikk mange runder med meg selv før jeg takket ja, sier Andrine Hegerberg til NRK.

Roma var sponset av Qatar Airways da Hegerberg var i den italienske klubben:

Hun tok flere telefoner for å få råd før avgjørelsen, blant annet til landslagsspiller Morten Thorsby.

– Jeg var fortvilet over at ingen snakket om at kvinner systematisk diskrimineres i Qatar, mens han var fortvilet om at ingen snakket om miljøkatastrofen Qatar-VM er. Det sier litt om hvor bred problematikken er. Alle jeg har rådført meg med har også hatt problemer med å si ja eller nei til om jeg burde takke ja til jobben, og det sier jo ganske mye, sier Hegerberg.

Til NRK sier hun at det som gjorde at hun sa ja til å være med i studio, var at hun hadde mistet muligheten til å bruke stemmen sin om hun hadde takket nei.

Qatar, som er vertsnasjon for fotball-VM, er i årevis blitt kritisert for manglende menneskerettigheter, dårlig behandling av gjestearbeidere og sine lover som forbyr homofili i landet. VM starter søndag og varer til 18. desember.

Fotball-VM i Qatar

Mesterskapet, tildelingen, korrupsjonsanklagene og arbeidsforholdene:

 • Qatar ble tildelt VM 2. desember 2010. Qatar blir det første landet i Midtøsten til å arrangere fotball-VM. Mesterskapet varer fra 20. november til 18. desember 2022.
 • Qatar slo ut Australia, Japan, Sør-Korea og USA i avstemningen.
 • I 2011 kom de første beskyldningene om korrupsjon i forbindelse med tildelingen. Tidligere Fifa-generalsekretær Jerome Valcke antydet i en epost at han mente Qatar kjøpte retten til å arrangere VM. Fifas ledelse og Qatars myndigheter har hele tiden nektet for at stemmer ble kjøpt for å sikre ørkenstaten mesterskapet.
 • I 2015 ble i alt ni Fifa-topper siktet for korrupsjon av påtalemyndigheten i USA. Like etter trakk Sepp Blatter seg som president i det som senere er omtalt som den store Fifa-skandalen.
 • Den britiske avisen The Guardian skrev i 2021 at over 6500 gjestearbeidere, hovedsakelig fra India, Nepal, Pakistan, Sri Lanka og Bangladesh, har mistet livet siden VM-tildelingen til Qatar. 37 av dødsfallene ble direkte knyttet til stadionbygging. Qatarske myndigheter hevder at tre personer har mistet livet i forbindelse med forberedelse til VM.
 • Flere organisasjoner har i lang tid hevdet at Qatar bryter grunnleggende menneskerettigheter, blant annet gjennom forbud mot homofili og uakseptabel behandling av utenlandske arbeidere.
 • Qatarske myndigheter har innført flere tiltak og reformer for å bedre situasjonen for gjestearbeiderne og vilkårene for menneskerettigheter, men menneskerettsorganisasjoner etterlyser konkrete resultater og forbedringer.
 • Fotballtinget i Norge sa i juni 2021 klart nei til boikott av Qatar-VM etter at flere toppklubber hadde gått inn for dette.
 • 32 nasjoner deltar i VM i Qatar.
 • VM skal spilles på åtte ulike arenaer.
 • Kilder: NTB, BBC, Al Jazeera, Sunday Times, The Guardian