Rundløypa har kostet 3 millioner kroner, og er finansiert med spillemidler, dugnadstimer og oppsparte midler fra klubbkassa.

– Vi har også fått betydelig økonomisk tilskudd fra næringsliv og private aktører, noe vi er svært takknemlige for, sier leder Ragnhild Sophie Berthinussen i Kårvåg IL.

Mange trimmere og turgåere har allerede oppdaget perla på Folland, som nærmeste nabo Harald Folland har gått svanger med i ti år, men aldri har fått tid til å sette i gang.

– Det ble bare med tanken. Men da pensjonistene Odd Magnar og Anders, som har tid til overs, kom på banen og sparket oss bak, ble det fart i sakene, forteller idrettssjela på Folland.

Sammen med den yngre fotballfrelste Torgrim Utheim og de to pensjonerte mosjonistene, Anders Kummervold og Odd Magnar Fagereng, startet Folland arbeidet med å få tillatelse fra 12-14 grunneiere, spredt over hele landet. Det gikk over all forventning.

Positive grunneiere

– For å få til dette prosjektet har vi vært avhengig av at grunneiere har stilt eiendommene sine til disposisjon. Bruk og konsekvenser for næring, eiendomsrett og andre ting har vært viktig å avklare. I dag, når anlegget står ferdig, er det viktig å fremheve den positive responsen fra grunneierne. Den er vi i Kårvåg IL svært takknemlige for, sier idrettslagets leder Ragnhild Sophie Berthinussen.

Firkløveret gir også honnør til grunneierne.

– De har gjort det mulig å lage denne rundløypa som kan brukes hele året. Foreldre som kjører unger på trening på fotball og friidrett sommers tid, kan benytte ventetiden til å gå seg en tur. I tillegg ser vi muligheter til å få oss en skitur i en løype som trenger lite snø, sier Folland.

Løypetraseens lette og flate profil og faste underlag gjør den velegnet for bevegelseshemmede og personer i motorisert rullestol, og for de som helseproblemer som bare kan ha svært lett trim.

Et senter

Follandsdalen har allerede i mange tiår vært et senter for organisert og uorganisert idrett og friluftsliv. De første planene for å opparbeide en fotballbane ved vatnet kom på bordet i 1964, og arbeid med klubbhuset startet i 1969.

– Begge prosjektene var tunge økonomiske løft for et lite idrettslag, men da Kårvåg I.L. feiret sitt 40-årsjubileum i 1977, var gressbanen og klubbhuset stort sett ferdige. Siden den tid har bruken av området til idrettslig aktivitet vært i stadig utvikling, først for fotball, etter hvert også for friidrett, orientering, trim og mosjon og ikke å forglemme ski etter at en lysløype kom på plass tidlig på 1970-tallet, forteller Berthinussen.

– Det som er positivt med dette er at laget vil satse så mye på et anlegg som mange allerede har og enda flere vil få glede av. Dette gjelder absolutt alle, uansett alder, hvilken familie- og livssituasjon du har. At idrettslaget bruker penger på dette i stedet for å bruke penger på mer organisert idrett og mindre grupper er bra. Det som skiller dette anlegget fra andre aktiviteter, er at alle kan bruke anlegget hele tiden, hele året, sier Anders Kummervold.

Parhest og penneføre Odd Magnar Fagereng har skrevet søknader og vært med på dugnad og rydde skog langs traseen. Sammen har de to hatt travle dager på begge sider av Kornstadkleiva, sentralt i arbeidet med kirkejubileet og jubileumsuka og gjøre alt klart til offisiell innvielse av rundløypa lørdag.

StikkUT og maraton

Trimaktiviteten i Kårvåg I.L. har hatt høy prioritet. Gulltannmarsjen arrangeres årlig første helga i september, med start og mål ved Folland stadion. Laget har mange godt besøkte trimbøker plassert ulike steder i bygda.

– Ett av turmålene er i Grushåla, som ligger ved traseen til Follandsvatnet rundt og er et Stikk UT-mål i 2021, opplyser klubblederen.

Løypa er relativ flat og lettløpt, og er kontrollmålt slik at Kårvåg IL kan arrangere løp med godkjente lengder på løypene. I konkurransesammenheng er det tenkt på løp med løyper på 3 km., 5 km., 10 km., halv- og helmaraton. Tolv runder på en helmaraton og seks på en halvmaraton

– Det er mange runder, sier Fagereng om maratonkonkurransen, men som likevel understreker at dette skal være et lavterskeltilbud for alle, tilgjengelig for alle.

Idrettslagets leder kommer på tampen med følgende oppfordring:

– Alle er hjertelig velkommen til å bruke anlegget. Men husk at løypa skal forlates i den stand du fant den. Har du med hund oppfordrer vi til å holde hunden i bånd når du er i løypa, uavhengig av båndtvang eller ei. Ikke alle som bruker løypa er fortrolig med hunder. Hundeskitt skal ikke ligge igjen i eller ved løypa, hverken løst eller i pose. Søppel tas med hjem.

– Vi oppfordrer alle brukere til å vise hensyn til andre brukere.