Behov etter vertsfamilier

POPULÆRT: Å reise ut fra Norge på utveksling er relativt enkelt. Å komme hit derimot, det er vanskeligere.

POPULÆRT: Å reise ut fra Norge på utveksling er relativt enkelt. Å komme hit derimot, det er vanskeligere.

Artikkelen er over 3 år gammel

I år som i fjor og årene før det: Vestkysten er attraktivt for utvekslingsstudenter fra andre land. Men for mange blir det med drømmen, i følge AFS.

DEL

Å dra på utveksling et år på videregående er for mange et attraktivt tilbud. Årlig reiser rundt 2000 videregåendeelever ut, men i år kommer kun 129 til Norge. Av disse er det bare en håndfull som får oppleve Møre og Romsdal. I skoleåret 2016/2017 var det kun en vertsfamilie i Kristiansund, og med andre ord en utvekslingsstudent som fikk komme. Det var familien Stokke som tok i mot en fransk elev.

– Da eldste flyttet til Trondheim å studere så valgte vi å fylle opp rommet. Vi har bodd i utlandet i femten år, og da vi kom tilbake for seks år siden kjente vi at vi ikke var helt klare for å gi slipp på det internasjonale, og pratet om å bli vertsfamilie, forteller Linn Stokke.

Hun forteller at retningslinjene var gode fra AFS.

– I forkant fikk vi bøker vi kunne lese oss opp i, om hva vi kunne forvente. Og selv om han bare kom fra Frankrike så var det noen "oj"-faktorer der.

Trygt og greit

Linn forklarer at retningslinjene var gode og tydelige.

– Du skal behandle dem som dine egne, men samtidig må man nesten være litt mild med hensyn til de andre familiene.

Han skal ha vært veldig tilpasningsdyktig, og kom raskt inn både i skolen og på fotballaget, CFK Gutter 19.

– Det kunne bli litt tungt å sitte på alle tankene og opplevelsene rundt det å være utvekslingsstudent, helt alene. Da dro vi til Molde der tre andre var utvekslingsstudenter, slik at det ble laget et nettverk der de kunne dele erfaringer, sier Stokke.

– Men han var veldig voksen av seg. I starten snakket han med foreldrene en gang i uken, men etter noen måneder bestemte han seg for at han ikke skulle bruke tid på akkurat dét når han først var i Norge, og sa at de heretter fikk nøye seg med en eller to samtaler i måneden, haha.

60 utvekslingsstudenter venter fortsatt på en adresse her i Norge når de om seks uker står på flyplassen, i følge AFS. Syv av disse skal til Møre og Romsdal, og nærmere bestemt tre havner i Kristiansund.

Artikkeltags