av ERIC B. UTHEIM

Sitatet over tilhører en entusiastisk Stein Ohr, en av sjef-ildsjelene bak den planlagte skøytebanen på messeplassen ved Atlanten.

Fredag ettermiddag ble nemlig første spadestikk tatt. Det vil si, det ble ikke brukt spade, men gravemaskin.

«Herlig å se arbeidet i gang»

– Vi har vel egentlig vist lenge at det blir, men det er herlig å se at arbeidet endelig fysisk er i gang, sier Ohr.

Sammen med den andre primus motor for prosjektet, Tor Olsen, startet han med tanken om kunstisbane allerede i 2001. For tre og et halvt år siden ble selskapet som står bak prosjektet stiftet. Med støtte fra kommune, fylkeskommune og sponsorer - ikke minst Nordea - så har også finansieringen kommet på plass.

Banen er ferdig til neste høst

Nå starter altså arbeidet. Neste oktober skal den første isen legges.

– Dette skal bli en tumleplass både for barn og for de som ønsker å gå 10.000 meter, sa Johnny Holmen, som var konferansier.

Under seremonien fredag ble det servert buljong, mens passende sanger som for eksempel Ove Borøchsteins «Storeslem» runget ut over de vel 40 entusiastene - mange av dem med djevelluer trukket over grånende hårstrå - som hadde møtt opp i duskregnet og gjørma for å få med seg det historiske øyeblikket.

Skøytebanen er et miljøvernprosjekt

– Vi har ikke hatt rike onkler, men vi har hatt en veldig god idé, sier Ohr, og tenker blant annet på at skøytebanen vil produsere fjernvarme for omkringliggende bygninger.

Skøytebanen blir dermed også et miljøverntiltak.

– Nå er vi endelig i gang, og kan begynne å tenke på hvem som skal jobbe her og hvordan det hele skal organiseres, isteden for å tenke på om det blir. Det føles godt.

Ordfører mot ordfører i første par ut?

Det ble spøkt med at første par på 500 meter allerede er trukket. Der skal nyordfører Per Kristian Øyen (Ap) gå mot avtroppende ordfører Dagfinn Ripnes (H). Begge to var til stede da første spadetak ble tatt.

– Vi må vel støtte hverandre da, gliste en sprudlende Ripnes, som stilte med sine gamle lengedeløpsskøyter rundt halsen.

Politikerne skrøt av ildsjelene

– Uten ildsjeler som dette får vi ikke til slike ting. Dere er fenomenale, jeg tar av meg skøytelua for dere, strålte Ripnes henvendt mot Olsen, Ohr & co.

Per Kristian Øyen roste også ildsjelene bak prosjektet.

– Vi trenger folk med slike initiativ. Jeg har av og til lurt på om dette ble noe av, men når jeg har sett hvem som stod bak prosjektet, så har det vel aldri vært tvil. Vi vil få et anlegg mange i Norge vil misunne oss.