Gå til sidens hovedinnhold

– Klubben må utvikle landslagsspillere igjen

Artikkelen er over 16 år gammel

Ole Gunnar Solskjær har selv vist hvor langt en CFK-spiller kan komme. Han ser ingen grunn til å legge lista lavt når nye rekrutter skal utvikles i klubben.

Tradisjonen tro arrangerer Clausenengen romjulstreff for alle sine aldersbestemte spillere i Idrettshallen.

I år var det et litt spesielt arrangement, ikke minst fordi to av klubbens mest profilerte spillere, Ole Gunnar Solskjær og Trond Andersen, var til stede.

Samtidig var samlingen et avspark for CFKs nye satsing på junioravdelingen.

Har sett behovet

– Vi har lenge sett behovet for at noe måtte gjøres, sier Ola Lyngvær.

Han skal lede den oppnevnte ressursgruppa. Med seg har han svoger Ole Gunnar Solskjær, Ole Olsen, Rune Hoem, Meier Brevik og Torbjørn Hansen.

Det er vanskelig å snakke seg bort fra realitetene. Og det er noe CFK heller ikke gjør. Tvert imot griper de fatt i problemet med manglende talenter. Derfor har de sett på organisering, bemanning rutiner på trening.

– For 10 år siden var vi på topp i alle de aldersbestemte klassene. I år hevder vi oss bare med juniorlaget, sier Lyngvær.

Satte CFK på kartet

Ola Lyngvær var selv den første i en generasjon av CFK-spillere som markerte seg utenfor Nordmøre. Siden kom det en rekke spillere som hadde sine røtter i CFK. Ikke uten grunn ble CFK kalt talentfabrikken.

Men siden Lyngvær, Leonhardsen, Kruse, Solskjær, Andersen og to blad Stavrum spilte seg oppover i divisjonene, har kilden tørket inn.

– I noen år har vi ikke vært flinke nok. Vi var en gang kjent for å lage gode fotballspillere. Nå bør vi prøve å bli bedre enn det vi har vært i de siste årene, sier Lyngvær.

For alle de involverte i ressursgruppa har det vært dårlig med tid, men med operasjonen til Solskjær, fikk United-proffen bedre tid til å engasjere seg i CFK.

Har diskutert

I høst har det gått en god del e-post mellom Manchester og Kristiansund. Tanker, ideer, utspill og opplegg er sendt fram og tilbake over Nordsjøen.

– Det viktigste er å skape engasjement og entusiasme. Vi må få både foreldre, trenere og spillere til å trives, sier Solskjær.

Det kan bidra til at frafallet blir mindre. Et stort problem som både CFK og andre lag sliter med, er frafallet av unge spillere.

– Like mange unge begynner å spille fotball i dag som tidligere. Men et stort antall slutter i løpet av noen år.

Solskjær mener de må skape et attraktivt miljø, slik at treningen trekkermerenn datamaskinen.

– Vi må ha visjoner om å få fram nye landslagsspillere, slik at det igjen blir snakk om Enga.

Suksessfaktorer

Lyngvær og Solskjær er enige om hva som må til. Til en viss grad må CFK tilbake til de suksessfaktorene klubben brukte den gangen de selv var unge. Mye trening med ball la grunnlaget.

– Vi trente på små flater i byens gymnastikkhaller. Vi spilte to mot to, eller tre mot tre. Derfor var vi mye borti ball i løpet av en trening. Vi spilte også med vant rundt hele banen, og dermed ble det ikke stopp i spillet, sier Lyngvær.

– Det viktigste er å utvikle spillernes basisferdigheter. Det må til for å skape nye talenter. I angrep skal en spiller kunne drible av en motspiller. Som forsvarer skal du kunne takle en motspiller alene.

Men de erkjenner at klubben må ha mer hjelp.

– Vi må engasjere flere foreldre. Det er ikke nok med én trener på 20-25 spillere. Selv om ikke foreldrene har trenerbakgrunn, kan de hjelpe til med å gjennomføre en del faste øvelser.

CFK kommer til å flytte fra klubbhuset til Nordmørshallen når den planlagte fotballhallen står ferdig i Folkeparken. Mesteparten av klubbtreningene om vinteren blir også lagt til hallen.

– Hallen kan bidra til å skape et nytt engasjement og en ny giv. Den kan være starten på noe positivt for klubben, sier Solskjær.