Av RUNE EDØY

Jan Helgerud går vitenskapelig til verks når han skal hjelpe Silje Breisnes Sandvik og andre kristiansunderne til å få bedre kondisjon.

– Trening av hjertet er den desidert viktigste treningen du kan gjøre. Det er motoren i hele kroppen. Det sier seg selv at det lønner seg å ha en bra trimmet motor, sier Jan Helgerud.

Ble testet

Professoren fra NTNU i Trondheim er blant landets fremste eksperter på utholdenhetstrening. Kanskje den fremste av dem alle. Han og kollega Jan Hoff har høstet internasjonal anerkjennelse for sin forskning på hva som er den mest effektive kondisjonstreningen.

Enkelt forklart handler det om å trene intervaller med høy intensitet. På denne måten blir hjertemotoren i litt bedre form etter hver økt.

Sist helg besøkte hadde Geir Haanshuus og Treningssenteret i Kristiansund besøk av Helgerud. Over 100 møtte fram for å høre hva professoren hadde å si. 20 av dem er med på et tilpasset kondisjonskurs som skal gå over seks uker (20 økter).

Jan Helgerud kom rett fra Nordsjøen.

– Oljeselskapene er bekymret fordi helsen til oljearbeiderne har blitt dårligere og dårligere de siste årene. Det er krevende å jobbe på plattform. Da er det viktig å ha god kondisjon, sier Helgerud.

Politistudenten Silje Breisnes Sandvik sier det samme.

– Du løper mye med tunge klær og møter mange tøffe utfordringer. Jeg kjente at jeg hadde hatt godt av litt bedre kondisjon. Derfor meldte jeg meg på, sier en gjennomsvett trønderjente.

Hun hadde nylig fått testet egen form. Helgeruds o2-test er et utgangspunkt før intervalltreningene de neste ukene.