Historisk: Løp maraton på under to timer

Eliud Kipchoge (i hvit drakt) omringet av hans lag med «harer» som var hentet inn for å holde farten oppe i forsøket på å løpe en maraton på under to timer.

Eliud Kipchoge (i hvit drakt) omringet av hans lag med «harer» som var hentet inn for å holde farten oppe i forsøket på å løpe en maraton på under to timer. Foto:

Av

Kipchoge realiserte maratondrømmen med Ingebrigtsen-hjelp.

DEL

Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen bidro da Eliud Kipchoge lørdag lyktes i å bli den første som løper maratondistansen på mindre enn to timer.

Løperbrødrene Ingebrigtsen var blant 41 meritterte «harer» da kenyanske Kipchoge gikk til angrep på den magiske totimersgrensen i Praterparken i Wien lørdag morgen.

Friidrettsstjernen gjorde det han kom for og ble klokket i mål til tiden 1.59.40. På de siste 500 meterne tok han selv teten og satte opp farten ytterligere.

Den kenyanske friidrettsprofilen har selv verdensrekorden på 2.01.39, satt under Berlin maraton i 2018.

I 2017 løp han inn til 2.00.26 på formel 1-banen Monza i Italia. Også da jaktet han totimersgrensen. Verken det løpet eller lørdagens løp i Wien har offisiell status som verdensrekordforsøk.

Superharer

Akkurat som på Monza-banen for to år siden fikk kenyaneren all den hjelp han kunne ønske seg i gatene i den østerrikske hovedstaden. Gruppen av «harer» byttet på å holde farten oppe, og fikk seg med jevne mellomrom pauser.

Henrik Ingebrigtsen nøyde seg med én økt som fartsholder, mens Filip og Jakob bidro foran Kipchoge flere ganger. Etter halvannen times løping var Jakob den siste av Ingebrigtsen-løperne som løp ut til siden etter endt og vellykket jobb.

På det tidspunktet lå Kipchoge ti sekunder foran skjema til å løpe på 1.59.59.

Se dette innlegget på Instagram

HISTORY!

Et innlegg delt av Eliud Kipchoge (@kipchogeeliud)

Rekordforsøket ble gjennomført i en sløyfe på 4,3 kilometer. Den var flat, uten krappe svinger og skjermet for vind av høye trær. Alt dette gjorde at Kipchoges tid ikke vil bli anerkjent som ny verdensrekord av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Kenyanske Eliud Kipchoge (midten) sammen med laget av «harer», blant andre Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen fra Norge.

Kenyanske Eliud Kipchoge (midten) sammen med laget av «harer», blant andre Filip, Henrik og Jakob Ingebrigtsen fra Norge. Foto:

Familien på plass

På sidelinjen ble kenyaneren heiet fram av kona Grace og deres tre barn.

– Det blir aller første gang de ser meg konkurrere, men jeg ønsker at de skal være til stede for å se meg skape historie, sa Kipchoge på forhånd.

Tusenvis av mennesker omkranset løypa i Wien.

Eliud Kipchoge er regnet som den beste maratonløperen noensinne. Han har blant annet et OL-gull på merittlisten.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags