Sverige klare for fotball-VM

Sverige er klare for fotball-VM på bekostning av Italia. Her ser vi svenskenes Sebastian Larsson feire på San Siro i Milano.

Sverige er klare for fotball-VM på bekostning av Italia. Her ser vi svenskenes Sebastian Larsson feire på San Siro i Milano. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Sverige er klare for neste års fotball-VM etter 0-0 borte i omspillskampen mot Italia mandag. Svenskene er videre etter 1-0-seieren fredag.

DEL

Fredag fikk den italienske mesterskapsdrømmen seg en knekk da Italia tapte den første omspillskampen mot Sverige 0-1. Mandag ble drømmen knust etter et målløst oppgjør på San Siro i Milano.

Med 1-0 sammenlagt er det klart at Italia, fire ganger verdensmester tidligere, ikke med til VM for første gang siden 1958.

Skjellsord

Det var høy temperatur allerede før kampen hadde startet på San Siro i Milano. 75.000 italienere buet under den svenske nasjonalsangen før kamp, noe som kanskje tente de blågule litt ekstra. Mikael Lustig lot seg i alle fall hisse opp, og ropte skjellsord som ikke egner seg på trykk tilbake mot publikum.

Dermed var tonen satt da den spanske dommer Antonio Mateu Lahoz blåste i gang kampen. Sverige gikk respektløst til verks og lot ikke italienerne få kjæle med ballen, men var tett oppe i mann hver gang en asurblå spiller hadde ballen.

Før kvarteret var spilt hadde begge lagene ropt på straffe, men Lahoz tok ikke fløyta til munn ved noen av situasjonene. Etter 20 minutters spill fikk Italia festet et lite grep om kampen. De hadde ballen mest, og Sverige ble presset bakover. Den første store italienske sjansen kom etter 26 minutters spill, men Antonio Candreva skjøt ballen noen få centimeter over målet til Robin Olsen i det svenske buret.

To minutter senere ropte Sverige nok en gang på straffe etter en mulig hands. Høyest ropte Emil Forsberg som ble belønnet med gult kort for protestene.

De siste ti minuttene dominerte Italia fullstendig og Sverige hadde mer en nok med å få sparket ballen bort fra eget felt. Et par klareringer på strek og gode redninger fra Olsen reddet de blågule fra å gå til pause med baklengsmål.

Centimetre unna

Italia fortsatte der de slapp etter pause, og var igjen kun centimeter unna å ta ledelsen knappe ti minutter etter hvilen. Alessandro Florenzi prøvde seg på en akrobatisk volley, men ballen snek seg rett på utsiden av Olsens venstre stolpe.

Minutter senere hadde Immobile skutt i nettveggen, Sverige klarert i egen tverrligger og tatt seg til flere halvsjanser. Sverige var knapt over midtstreken, og hadde problemer med å holde ballen i mer en et par trekk om gangen. Riktignok kom de blå til et par sjanser i annen omgang, men farlig ble det ikke foran italias keeperstjerne Gianluigi Buffon.

Etter 90 minutter hadde Italia fortsatt ikke fått ballen i mål, tross mangfoldige små og store sjanser. Keeper Olsen måtte de siste minuttene hente fram redninger fra øverste hylle.

Men da dommeren blåste av kampen, fem minutter på overtid, var det svenskene som jublet hemningsløst, mens de italienske spillerne falt om på bakken av skuffelse. For første gang siden 1958 spilles et verdensmesterskap i fotball uten Italia – et mesterskap de asurblå har vunnet fire ganger tidligere.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags