Comeback på toppnivå

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Han har vært proff både i Norge og utlandet. Nå satser Jan Erlend Kruse på en karriere i futsal.

DEL

Futsal er enkelt forklart innendørsfotball på håndballbaner. Hvert lag stiller med fire utspillere og keeper.

I Norge begynte det hele som en mosjonsidrett. Siden har interessen eksplodert. I fjor var 50.000 spillere med i Scandinavian Indoor Series.

Gode mørelag

Internasjonalt er det stort. I 2003 spilte Norge for første gang i VM. I helga sparkes Futsal Elite i gang.

De beste lagene i Oslo, Trondheim, Bergen, Stavanger og Kristiansand kjemper om plass i sluttspillet. Vinneren kan kalle seg Norges beste futsallag.

I Trondheim stiller Møre og Nordmøre som favoritter. Jan Erlend Kruse er bare en av flere kjente fotballnavn som er med.

- Det er broderen Yngve som styrer laget til Møre. Jeg synes det er kjempemoro å være med, sier Jan Erlend Kruse.

På laget ellers spiller kristiansunderne Espen Næss (keeper), Arne Johan Ohr, Ole Sæther Løvik og Tomas Løvik. Trønderne Pål Nyheim og Ketil von Düring kompletterer laget.

Nordmøre ventes å bli den tøffeste utfordreren til Kruse & co. Laget består av spillere fra Surnadal, Sunndal og Tingvoll. Ola Furu, Ola Inge Sæter, Thomas Sæter, Geir Olav Birkestøl, Jan Roger Finnvik, Johannes Holten, Henrik Blekken og Asbjørn Bonde Bakken er kjente navn for fotballinteresserte nordmøringer.

Vil gå videre

I 1999 måtte Jan Erlend Kruse legge skoene på hylla på grunn av gjentatte skadeproblemer. Den tidligere Enga-gutten kom aldri tilbake etter at han var proff i greske Panionios.

- Føttene er ikke 100 prosent den dag i dag, men det går greit å spille litt innendørsfotball. Jeg trener ikke så mye som før, da går det bra, sier 35-åringen.

I forrige uke feiret han jul sammen med mamma og pappa i Terrasseveien i Kristiansund. Men Kruse dro tidlig opp til Trondheim for å forberede seg til helgas turnering.

De ti beste trønderlagene spiller mot hverandre over tre helger. De fem beste går til sluttspillet i Oslo. Vinneren der skal spille i nordisk mesterskap.

- Det er klart vi er med for å gjøre det best mulig. Vi skal nok komme oss til sluttspillet, men nivået i Norge er stadig stigende.

Jan Erlend Kruse er oppfostret med spill på små baner. Både Kruse, Ole Gunnar Solskjær og andre tidligere CFK-gutter har trukket fram satsingen på innendørsfotball som en forklaring på suksess.

- Det krever hurtig teknikk og et kvikt hode. Det er veldig utviklende å trene på denne måten når du er ung. Vi kommer tidsnok på store baner.

Jobber i Lyn

Tidligere årganger av CFK junior har rike tradisjoner som innendørslag. Kruse spilte med kjente profiler som Ola Lyngvær, Ole Erik Stavrum, André Flem, Halvor Lidal og Øyvind Leonhardsen. De blåhvite hadde suksess både i Norge og Sverige.

- Det var en artig tid, mimrer Kruse, som fortsetter jobber på fulltid med fotball.

Til daglig er han nemlig trener for juniorlaget til Lyn i 1. divisjon. Kruse har også sportslig ansvar for yngres avdeling.

- Jeg er takknemlig for å ha en jobb som har med fotball å gjøre. Det er dette jeg kan.

Send inn tekst og bilder «

DEL MED OSS: Skriv om ditt lag og din sportsopplevelse!

Artikkeltags