Til USA for å finne gamle toner

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Anniken Solli Mork (27) jakter på «gammelton» og «nyton» fra Drevja i Nordland. Hun håper tonene finnes i norske utvandrermiljøer i Minnesota.

DEL

Anniken Solli Mork er sang- og dramalærer ved Musikklinja på Atlanten videregående skole, og nå legges grunnlaget for mastergraden, tidligere kalt hovedfag, for sangpedagogen.

Emnet Solli Mork fordyper seg i er gammel sang fra hjemtraktene.

- Slekta mi stammer fra Drevja, et lite tettsted med fjell og grønne skoger i innlandet i Nordland. Drevja var egen kommune fram til 1950-60-tallet, men ble så slått sammen med Mosjøen hvor jeg kommer fra, forteller Solli Mork.

«Gammelton»

Og her i Drevja var det altså at en helt særegen form for folkesang oppsto, en måte å synge på på 1800-tallet som ble kalt «gammelton».

- Og denne måten å synge på er det ingen som behersker lenger. Den døde ut lokalt på 1950-tallet, men jeg har fått tak i et par opptak som NRK gjorde med lokale spillemenn der de synger såkalt «gammelton».

Bestemor til Anniken, Else Solli, har fortalt at hennes mor igjen sang «nyton», men at hennes far sang «gammelton».

- Det er derfor jeg nå håper å finne etterkommere av folk som utvandret fra Drevja til USA, fortrinnsvis Minnesota, som fremdeles kan litt om denne måten å synge på. Jeg reiser over 20. januar, og da har jeg med de opptakene jeg har av «gammelton» i håp om at enkelte i alle fall kan bekrefte at de har hørt musikkformen, sier Solli Mork.

I gamle arkiver

I tillegg håper Solli Mork på at hun kan finne materiale i Universitetet i Minnesota.

- Det kan være nedskrevne noter, eller kanskje opptak, sier hun.

I likhet med de fleste av oss nordmenn, så oppfatter også etterkommerne av nordmenn i USA folkemusikk som gammeldans. Drevjapolsen var veldig spesiell, og den har holdt seg sterkt i folkemusikkmiljø den dag i dag.

Annerledes er det med sangen som helst ble fremført hjemme.

- Vi vet at særlig «gammelton» ble sunget i begravelser og slikt. Den er veldig vanskelig å synge. Hvert ord males ut med masse kruller, og melodien er ofte svært melankolsk.

Kjærlighet og heimbrent

- Ikke alle har religiøst innhold. Blant annet har jeg opptak av ei nidvise, «Når geitkongen nå til Drevja vil fare», og her går teksten løs på en person, riktignok på en humoristisk måte, sier Solli Mork, og legger til at mange folketoner fra Drevja handler om både kjærlighet og heimebrenning.

- Når min egen bestemor synger «nyton» med triste kjærlighetstekster, så kan en ikke unngå å sitte med klumpen i halsen.

Artikkeltags