Dramatikeren Stig Nilsson (61) og hans samboer Jorunn Westeraas (42) skriver nå på musikken til et helaftens verk om én av Norges meste kjente kriminalgåter.

– Vi planlegger å spille 10 forestillinger, og oppsetningene har et budsjett på rundt 1,5 millioner kroner, sier Henning Forsberg på Hankø Fjordhotell & Spa, som gjennom sitt selskap Hankø Invest AS har bestilt musikalen av Westeraas og Nilsson.

Nilsson er meget fornøyd med oppdraget om å bringe gåten rundt familietragedien rundt byfogd Ludvig Dahl til scenen.

– Ingenting er mer spennende enn å pønske ut et plot og skrive en forestilling helt fra bunnen av, sier Stig Nilsson til Tidens Krav.

Les mer om Køber-mysteriet lengre nede i artikkelen.

Premiere i sommer

– Tittelen på den nye musikalen blir «Kvinnelist med døden til følge», og den blir en like omfangsrik forestilling som «Ladyen», sier Nilsson, som må ha manus ferdig til 1. juni.

Låtskriveren, journalisten, artisten og dramatikeren har skrevet teatermanus for både Det norske Teater, Nord-Trøndelag teater, en rekke friteater og for Operaen i Kristiansund. Forestillingene «Lady Arbuthnott – frua på Elverhøi», «Donna Bacalao» og «Sundbåten Syver og leketyvene» er godt kjent på Nordmøre.

Nå skal han skrive librettoen til enda en musikal, mens samboer Jorunn Westeraas skal komponere musikken. Hun leverte for øvrig også musikken til KBK-sangen «Floa som flør i mitt hjerte», til tekst av Stig Nilsson, og som Mads Belden fremfører.

Les også: Urpremiere på den nye KBK-sangen!

Urpremiere for den nye musikalen er 17. juli ute på øya Hankø ved Fredrikstad, der også Märtha Louise og Ari Behn har hytte – og i nærheten av bukten der byfogden ble funnet omkommet, 8. august 1934.

– Nasjonalt nivå

Anderz Døving er leid inn som regissør, og han leter nå etter kandidater til de cirka 15 små og store rollene.

– De viktigste rollene kommer til å bli bekledd av navn på høyt, nasjonalt nivå, mens resten hentes fra lokalt kulturliv, sier Døving.

Køber-mysteriet

Ludvig Dahl, byfogden i Fredrikstad, og hans datter Ingeborg Køber, var spiritister, og mente de hadde kontakt med åndene til byfogdens to avdøde sønner.

Om dette skrev Dahl flere bøker, og han reiste landet rundt for å foredra om spiritisme på 1930-tallet.

Han var imidlertid ikke så interessert i stillingen som byfogd, samtidig som han holdt høy sigarføring og fasade. Kanskje er dette bakgrunnen for at hans kone, som var kasserer på byfogdens kontor, underslo et beløp tilsvarende to millioner kroner i dag.

Byfogden hadde en forestilling om å rydde opp i denne skandalen. Et komplott ble pønsket ut for å få utbetalt fogdens livsforsikring – som var omtrent like stor som underslaget. Byfogd Dahl forestilte seg at han kunne avgå ved døden, og treffe sine kjære i åndeverdenen, samtidig som forsikringsutbetalingen ryddet opp i de jordiske problemene.

Hans datter opptrådte som medium, og forutså hans død i en forseglet konvolutt, ett år før han døde, og nøyaktig på denne dagen – 8. august 1934 - ble han funnet omkommet i en bukt på øya Hankø utenfor Fredrikstad. Tre måneder før han fylte 70 år, og bare så vidt i tide før livsforsikringen hans gikk ut ?

Hans datter Ingeborg Køber var eneste vitne til hendelsen, og hun ble etterforsket og fengslet, mistenkt for drap, men saken ble henlagt.

Byfogdens kone tok sitt eget liv, og Ingeborg Køber var dermed den eneste overlevende i denne familietragedien, etter at hun hadde mistet både sin mor, sin far og begge sine brødre.

Har en løsning

– Jeg kommer til å presentere en løsning på denne krimgåten, sier dramatiker Stig Nilsson, som ennå bare er kommet halvveis i manus.

Han nekter å røpe løsningen ennå.

– Men jeg har den klar i hodet. Den som tar turen til Hankø i sommer får se, sier han – like hemmelighetsfull som krimgåten om Køber-saken er.