Graffitikunstnerne «Nattens Sønner» fra Oslo, også kjent som Geir Larsen og Tom Furuseth, stod for kurset.

Kurset kom i kjølevannet av «Generation Vacation»-utstillingen som i disse dager henger på kulturhuset.

Sunndal-jenta Magnhild Opdøl (24) har vært med å koordinere – og bidratt kunstnerisk – i utstillingen som henger i galleri Barbara ut måneden. Utstillingen består av kunstkolestudenter og graffitikunstnere, og er en slags likestilling mellom konvensjonell kunst og «street art».

Fikk utfolde seg

Kunstskoleelev Opdøl har ikke bare malt tre av bildene og laget en installasjon som nå kan beskues på kulturhuset. Hun sørget også for å få oppover de to graffitikunstnerne fra tigerstaden. De skal lære vekk kunsten om hvordan man skaper kunstverk med en sprayboks.

Kurset gikk gjennom hele helga, og foregikk – når været tillot det – på gressplenen ved ungdomssenteret. Kommunen har vært med å støtte kurset, og det var satt opp midlertidige vegger som de 12 kursdeltagerne kunne boltre seg på. Det var også filmframvisning, blant annet av den svenske graffitifilmen «Beat Street», slik at deltagerne skulle få en innføring i graffiti som uttrykksform og hip-hop kulturen «kunstretningen» stammer fra.

– Dette er skikkelig artig. Det å skape noe og lage noe er kjempemoro. Men graffiti er ganske vanskelig, forklarer en av de fornøyde deltagerne, Kristian Tvedt, mens han gjør ferdig siste del av sitt mesterverk.

«Nattens Sønner» har gjennomført lignende kurs på Rena og i Oslo.

– Vi ble invitert oppover av Magnhild (Opdøl), og synes dette er moro. Det å lage noe og gjøre det vi liker er fantastisk, uttaler Tom Furuseth, som tror kurset er nyttig for deltagerne også.

– Deltakerne får utfolde seg og være kreative, avslutter han, og setter lokket på sprayboksen...