Rørende om livet på Edøya

Erlend Lura og Elias Skjølberg Hunnes gjorde en fabelaktig innsats i rollene som Sigvart og Halvard i årets Gurispel.

Erlend Lura og Elias Skjølberg Hunnes gjorde en fabelaktig innsats i rollene som Sigvart og Halvard i årets Gurispel. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Ensemblet i «Fru Guri av Edøy» slo til med en gnistrende premiere - med mange sterke prestasjoner for et fullsatt amfi i går kveld.

DEL

Den 18. oppsetningen av «Fru Guri av Edøy» ble en knallsuksess. Et fullsatt amfi kvitterte med stående applaus etter premieren, og de nye snufseklutene ble hyppig benyttet underveis.

– Storslått, imponerende, utrolig rørende. Publikum sparte ikke på rosen.

Tilfeldig

«Fru Guri av Edøy» var opprinnelig skrevet som en gave til Edøy gamle kirke i forbindelse med at kirka fylte 800 år i 1990.

Peggy Kruse var medlem av en teaterkomité, som hadde fått i oppdrag å lage noe som beskrev livet på tiden da kirka ble reist. Da oppgavene var delegert sto det at «Peggy skriver ett eller annet».

Dette «et eller annet» ble spelet om «Fru Guri av Edøy».

Mye har skjedd siden, folk i og rundt spelet har kommet og gått. I år er fjerde året Fru Guri spilles i amfiet på Gurisentret. Ronald Rørvik er den tredje regissøren som har ansvaret, og Turid Røen Kroknes er den tredje skuespilleren som gestalter Fru Guri siden ny spillplass ble tatt i bruk i 2009.

Gode prestasjoner

Ronald Rørvik, som altså er årets regissør, hadde regien også i 2011. Men lang bakgrunn fra opera og musikkspill, ble det klart at regissøren ønsket å tilføre spelet mer sang, dans og musikk - men uten at det skulle bli noe syngespill.

I årets oppsetning er disse elementene beholdt, og til dels ytterligere forsterket. Fru Guri spilles i år som i fjor av mezzosopran Turid Røen Kroknes, og i rollen som Solve Skald finner vi bassanger Ketil Hugaas.

De to får utfolde seg på tunet, både alene og sammen. Kvad blir nå framført med en klang som får hårene til å reise seg. Det er også en mektig sangscene idet Solve tar farvel - og samtidig avslører sin kjærlighet til «jenta som ikke var for han» - en kjærlighet Fru Guri alltid har visst om.

Turid Røen Kroknes i rollen som Fru Guri var god i fjor. I år har hun blitt enda bedre kjent med Fru Guri, og spiller rollen gnistrende. Vi opplever både den kjærlige bestemora, det myndige familieoverhodet, og et menneske i krise, som rives mellom gammel og ny tro. Kroknes er troverdig, trygg og god i sin rolle.

Et flott gjensyn på tunet er også Per Kjerstad i rollen som Tore av Kuli. Han leverer en flott prestasjon på tunet, og Kjærstad spiller hissigproppen Tore med stor overbevisning og et godt glimt i øyet.

Vi liker også de to nykomlingene på tunet, Eli Staalhand og Jørgen Wiig Salvesen. De gir oss gode prestasjoner i rollene som Sverre og Ingeborg.

Lokale jenter

Smølajenta Ida Svendsen gir oss en sterk prestasjon, både som skuespiller og sanger, i rollen som Gjertrud. Sammen med danser Silje Rise, synger hun rett fra hjertet, i en av spelets mest rørende scener.

Smølajenta Silje Rise danset også på tunet i fjor, men i årets oppsetning har dansen fått større plass. Dansen symboliserer kvinnekraften, og vakker koreografi og en smidig danser med flott utstråling er med på å løfte forestillingen. Også scenen der kirka brenner var fiffig løst ved hjelp av dans.

Musikken har alltid vært en viktig del av Gurispelet. Asgeir Gjøstøls vakre melodier og musikk rører og berører. I år hadde musikken endelig fått sin velfortjente plass. All musikk er live, spilt av en rekke meget dyktige smølamusikere, med Gjøstøl i spissen. Her var både fiolin, gitar, trommer, fløyter og bass - og en del ny musikk er skrevet til årets spel.

Utvikling

Selv om meningene kan være delte om hvordan Fru Guri av Edøy kan og bør utvikle seg videre, var årets spel et bevis på at kontinuitet er viktig for utvikling. Med tre regissører på tre år, var det nå merkbart at Ronald Rørvik og koreograf/regiassistent Marit Dullaert hadde hånd om spelet for andre år på rad.

Mye er beholdt fra i fjor, men det er også gjort en rekke små og store endringer - som sammen løfter årets forestilling til å bli en gnistrende «Fru Guri av Edøy».

Artikkeltags