Ove Borøchstein fikk aldri se det ferdige resultatet av arbeidet han gjorde med Kristiansunds revyhistorie, men kona Bjørg Lassen tror Ove ville vært stolt av det produktet som nå foreligger.

Jubileum

Onsdag lanserte Kristiansund kommune «Byens Speil – Kristiansunds revyhistorie 1900 – 1960». Det skjedde selvfølgelig i Festiviteten, hvor mye av revyhistorien har utspilt seg.

Man kan heller ikke klage på tidspunktet: Lørdag og søndag feirer bygget sitt 100-årsjubileum.

– Kristiansund kommune har som mål å se byens historie på flere måter, med forskjellige øyne. Revyhistorien speiler de lokale forhold og er et viktig bidrag fram mot at vi kan få realisert bind sju av Kristiansund bys historie, sa rådmann Just Ingebrigtsen under lanseringen.

Speiler lokalsamfunnet

Kristiansund har hatt et rikt reyvliv. Mange foreninger og idrettslag var til dels svært aktive, kanskje med Braattrevyen som den aller ivrigste.

Aktiviteten var stor både før, under og etter andre verdenskrig. Utover 60-tallet roer det seg. Da har russerevyene sin storhetstid. De benyttet gjerne profesjonelle skribenter.

Tittelvalget «Byens speil» er ikke tilfeldig, skriver Ove Borøchstein i sitt forord. «Tittelen rører ved kjernen for all revykunst – nemlig å gjenspeile det som rører seg i lokalsamfunnet», skriver forfatteren, som også har laget historiske baktepper, slik at revyinnslagene blir satt inn i sin samtid.

I boka er det også en presentasjon av sentrale revyskikkelser, samt øyevitneskildringer.

– Ove satte pris på denne jobben og var vel også et naturlig valg. Han var veldig lokalhistorisk interessert, sa Bjørg Lassen under lanseringen.

Lett å ta over

Det har gått 13 år siden et knippe lokalhistorisk interesserte og revyentusiaster samlet seg på Dødeladen for å finne ut om det var mulig å få samlet, bearbeidet og presentert revyviser og sanger fra gamle Kristiansund. Kommunen meldte sin interesse, og lot Ove Borøchstein få jobben med å koordinere innsamlingen.

Det er dette materialet som er grunnlaget for boka som kom onsdag, men også for et bind nummer to – som vil ta for seg perioden fra 1980 fram til 2008.

– Ove var en ryddig mann. Selv etter at han ble alvorlig syk, holdt han god orden. Det er en lett jobb å ta over materialet han jobbet med, sier kollega og revykompis Petter Ingeberg.

Ikke alt har fått plass i boka. Den komplette samlingen av tekster og noter vil bli gitt til biblioteket i Kristiansund og Nordmøre museum.