"Prots" gleder seg til gjensyn med Kristiansund

Artikkelen er over 18 år gammel

- Jeg har lagt igjen noe av meg selv i Kristiansund, og det er alltid trivelig å komme på besøk. Jeg gleder meg til mandagens konsert!

DEL

Han heter Per Oddvar Hildre, men er minst like godt kjent som "Prots". Mandag 2. pinsedag er han på plass i Kirkelandet kirke i Kristiansund, sammen med Sunnmøre Kristelige Ungdomskor – bedre kjent som SKRUK.

Både byen, kirka – og ikke minst Ynglingeforeningen – vekker gode minner hos den skjeggete sunnmøringen. "Prots" var "ettåring" hos Ynglingen da han i 1973/74 avtjente siviltjenesten. Dette var like etter at han hadde stablet SKRUK på beina. I Kristiansund fikk han liv i Ten Sing-koret igjen, og bidro til at to Ten Sing-festivaler er ble holdt i byen.

- Jeg glemmer aldri seibiffen på Nordmørskafeen! Jeg hadde en fantastisk flott og lærerik tid i Kristiansund. I mange år etterpå feiret jeg hver eneste nyttårsaften i byen, sier Hildre, som hadde gleden av å ha både Marit Carlsen, Øivind Elgenes og Lynni Treekrem i koret. Prots var fadder da Lynni valgte døpe seg i voksen alder...

Dårlig disiplin
Disiplin var ikke akkurat det som preget Ten Sing-miljøet mest da Hildre skulle prøve å gjenopplive koret. Det ble bedre da "Prots" bestemte seg for å stenge dørene da øvingene startet. Den som ikke hadde møtt fram til rett tid, slapp ikke inn.

- Det er bedre å ha et kor på 8 som synger, enn ett på 30 hvor man ikke vet hvor medlemmene er. Var man borte fra øvingene tre ganger, måtte man søke på nytt om å få være med. Vi var 12 da vi startet, og 40 da jeg reiste.

Marit Carlsen var en av flere unge spirer i Ten Sing-koret. I en pause la "Prots" merke til jenta som sto og nynnet.

- Har du lyst til å synge solo, spurte han.

- Nei...

Hildre brukte lang tid på å få Marit til å ombestemme seg. I dag er han glad for at han tok seg bryet. Senere ble også Marit med i SKRUK, og også som solist.

Hummer og kanari
- Hva slags kor er SKRUK?

- Et hummer-og-kanari-kor. Noen vil ha det til at vi er et gospelkor, men det har vi aldri vært. Men det hender vi synger gospel. Noen mener vi er et etnisk kor, men det er heller ikke tilfelle. Men vi lar oss gjerne påvirke av andre kulturer. Bedehus-kor er heller ikke noen god betegnelse, men vi tar gjerne fram skatter fra bedehus-miljøet.

- U'en i SKRUK står for ungdom. Hvordan er det ungdommelige i koret tatt vare på?

- Vi har hatt en del gjennomtrekk den siste tida. Det er ingen av de som var med fra starten som fortsatt er i koret. Bortsett fra meg, da. Men jeg klarer ikke å holde meg oppdatert på alt nytt og alle slags trender som dukker opp. Jeg må jobbe med det jeg selv liker og føler at jeg kan. Ellers blir det bare tull. Dette bruker jeg å ta opp med koret med jevne mellomrom, og så langt er dette akseptert.

Kvalitets-kor
SKRUK er et meget godt kor kor. Bedre enn for eksempel Oslo Gospel Choir, mener mange. Gjennombruddet kom tidlig på 80-tallet, da koret og Ytre Suløens Jazzensemble viste at kor og trad-jazz passet som hånd i hanske.

Per Oddvar Hildre mener at Kirkelig Kulturverksted med Erik Hillestad og Per Inge Almås skal ha sin del av æren for at koret har klart å holde seg på en bra standard.

- Kirkelig Kulturverksted har gitt oss utfordringer gjennom flere plateprosjekter. Ved innspillingene er de veldig kritiske, og da har vi vært nødt til å strekke oss.

1. pinsedag er SKRUK med på kirkens tusenårsmarkering på Molde stadion. I Kirkelandet kirke mandag kommer koret til å gi smakebiter fra noe av det de har holdt med på de siste årene:

Folkemusikk fra Sør-SAmerika og Aserbadsjan, norske folketoner, perler fra bedehus-miljøet og noe klassisk. Også noen helt nye sanger vil publikum få stifte bekjentskap med.

- Vi gleder oss voldsomt. Sist vi var i Kristiansund – var det tidlig på 90-tallet? – var kirka veldig godt besøkt, og konserten ble en av de beste på turneen den gang. Får håper vi klarer oss like bra denne gangen...

Artikkeltags