Gå til sidens hovedinnhold

Øl, fliring og hornmusikk

Artikkelen er over 7 år gammel

Frei Hornmusikk inviterte ølkjenneren Gustav Jørgensen til «Ølsmakekonsert» i Braatthallen lørdag kveld. Sammen skjenket de av sitt overflødighetshorn til et fåtallig publikum.

Visste du at ordet «barsel» kommer fra barnsøl? Eller at det har blitt brygget øl i tusener av år til så å si alle høytider?

Ikke minst i Norge, hvor man ifølge Gulatingsloven hadde bestemmelser med strenge straffer for den som unnlot å brygge øl.

Visste du at Olav den Hellige nærmest kristnet landet med sverdet i den ene hånden og et ølkrus i den andre, at visse typer øl passer best til gulrotkake og en lett sigar, men slettes ikke til wienerbrød, at det rolige og «sangbare» ølet Brown Ale harmonerer perfekt til stykket «Amazing Grace» eller at Norges fremste ølkjenner, Gustav Jørgensen, har svømt i et 20 meter langt badekar med nettopp de edle dråper? Ikke det, nei.

Musikk til ølet – øl til musikken

Vel, slike ting formidlet Jørgensen fra scenen i Braatthallen. Foredragsholderen, ølspaltisten, redaktøren i Norges eldste vin- og drikkemagasin Rødt & Hvitt samt forfatter av boken av flere ølbøker. I ryggen hadde han Frei Hornmusikk som satte toner til den informative og vittige reisen gjennom ølets historie.

- Sammen med Jørgensen har vi tatt for oss en del stykker som matcher ølet, kan du si. Det er egentlig et standard repertoar, men introduserer han et tsjekkisk øl, har vi funnet en tsjekkisk komponist som vi spiller noe av, sier trombonist og «demokratisk folkevalgt leder» for Frei Hornmusikk, Olav Inge Birkelund.

Champagnetørr

Før Jørgensen tok til scenen hadde han følgende å si: Tja, jeg kommer til å gå opp og prate. Improviserer. Smake på øl. Så får vi se hvor lenge det varer. Jeg kan jo litt om dette, da...

Det må være understatement of the year.

Med iver, entusiasme og champagnetørr humor formidlet han av sine gyllne kunnskaper. En heisatur med avstikkere og sjarmerende krumspring. En slags ølets Knut Jørgen Røed Ødegaard (astrofysikeren) kan være en pekepinn for den kjære leser.

Dette påpekte da også journalisten overfor ølnerden under pausen. Det gikk ikke upåaktet hen.

- En kalte meg Knut Jørgen Røed Ødegaard nettopp. Men jeg tok en test i pausen!, sa Jørgensen. «Hvilken kjendis ligner du på?» Det ble Sean Connery! Moro for Sean, det...

Ikke ompa, ompa

De knapt 20 betalende lo og hygget seg ved rundbordene foran scenen. Dirigent Stein Åge Sørlie ledet de 27 musikantene på myndig vis: Rodgers & Hammersteins «You’ll Never Walk Alone», «Tsjekkisk polka» av Strauss II og var det ikke temaet fra «Skipper’n» vi hørte også?

Uansett. Forfriskninger og smaksprøver kom stadig flyvende på brett av snille servitører – til publikum, til foredragsholder. Sammen luktet og smattet vi. Skål! At det var nesten flere som serverte enn som ble servert, er noe underlig. Man skulle jo tro at øl og hornmusikk burde passe kristiansunderne så å si som fot i läderhosen. Men, nota bene! Dette var slettes ikke ompa- ompa, morsomme antrekk og en nordmørsk variant av den tyske Oktoberfesten.

Sånn i etterpåklokskapens lys, burde kanskje arrangøren ha spisset konseptet, for eksempel i den retningen, sånn for å trekke hjemmesitterne ut av sine lune reder.

- Kjempemoro! Jeg har lært mye jeg ikke visste om øl. Men det er ikke sikkert jeg husker alt i morgen, altså, sier Olav Eide som satt og humret muntert ved bordet. – Jeg er her både for musikken og ølet, altså informasjonen, blunker Eide. Hele pakka!

Avsluttende skål

Etter en drøy halvannen time bar det mot slutten. Kunnskapstørsten og den andre tørsten var bortimot slukket.

- Dere har vært kjempesnille med meg, hilste Jørgensen fra scenekanten, dere har ikke gått! Nå avslutter vi med, skal vi se ? «Springdans», fortsatte han mens han kikket i orkesterets papirer.

- Og så blir det visst... blomster av Olav Inge...? Javel.

Med en glisende munnfull avslutter vi med et irsk munnhell: «Skål for et langt og lykkelig liv. En rask og lett død. En pen og ærlig jente. En kald øl og enda en ?».

Skål!

Kommentarer til denne saken