Musters tilbake på Vaulen

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

SURNADAL: Etter tre år med dugnad er fjellgården Vaulen god som ny. Første overnattingsgjest var faktisk Musters egen grandnevø.

DEL

– Helt fenomenalt. Dette er da mye bedre enn noe hotell, sier en storøyd Bob Chaworth-Musters etter å ha innlosjert seg på det romantiske «Maids Room».

Finansmannen hadde tatt turen helt fra Canada for å være med på helgas markering av James Chaworth-Musters, en engelsk adelsmann som forelsket seg i naturen på Nordmarka i Surnadal.

Finne svar

Markeringen skjer mer enn 50 år etter at James Chaworth-Musters døde. Den lange, tynne fugletitteren og smågangerforskeren blir i helga feiret av bygdefolket, soldatvennene i Kompani Linge og ikke minst sin familie.

– Fire av hans brødre døde under første verdenskrig. Derfor er vi i dag en liten familie, forteller Bob Chaworth-Musters.

Canadieren er oppriktig glad for å få muligheten til å være tilstede når minneplaten over hans gammelonkel blir avduket lørdag. Samtidig håper han å få lære mest mulig om hvilket liv James levde på den avsidesliggende fjellgården.

– Det er svært mye familien ikke vet om James. Jeg håper selvsagt å kunne få en del svar under dette oppholdet.

– Jeg har blant annet hørt at han lærte seg å snakke dialekten her. Stemmer virkelig det, spør canadieren ivrig.

Dugnadsånd

Joda, den engelske adelsmannen snakket faktisk ganske bra surnadalsdialekt. Det gjorde selvsagt at han enda lettere kom godt overens med lokalbefolkningen.

Kanskje ikke rart når han også var villig til å betale for mus de fanget. Det ble nok av mange ansett for å være på grensen til galskap...

Galskap mente nok mange også det var da Surnadal kommune valgte å si nei til turistforeningens tilbud om å leie Vaulen. De folkevalgte ville heller forsøke å restaurere fjellgården selv.

Mesteparten av arbeidet skulle gjøres på dugnad. Merkelig nok var det aldri noe problem å skaffe nok frivillige til det enorme renoveringsarbeidet.

– Folk har vært fantastiske. 120 personer har bidratt med til sammen 4.000 arbeidstimer. De skal alle ha ære for at vi har lykkes, opplyser Even Sande, som har vært kommunens ildsjel i dette store prosjektet.

Prosjektet beløper seg på en drøy million kroner. Men med tilskudd på hele 900.000 kroner og sponsing av møbler, er kommunens kostnader minimale.

Overveldet

Bob Chaworth-Musters er nesten målløs av den enorme innsatsen både kommunen og ikke minst de frivillige hadde lagt ned.

– Jeg trodde ærlig talt at huset var litt flikket på og gitt noen strøk maling. Men dette er jo helt fantastisk. Dette ser jo ut som et helt nytt hus!

Og det er faktisk det Vaulen har blitt. Nytt og tett tak. Veggene er isolert og har fått ny bordkledning. Samtlige vinduer er skiftet. Innvendig er det lagt nytt golv og panel overalt. Nytt kjøkken og bad gjør at fjellgården nå har alle fasiliteter en kan ønske seg.

Allerede neste onsdag kommer første gruppe med gjester til Vaulen. Og skolene har vist stor interesse for å bruke fjellgården.

Akkurat det synes Bob Chaworth-Musters kanskje er det aller beste med dette prosjektet.

– Min gammelonkel var svært glad i friluftsliv. Det betydde mer for ham enn penger. Han ville utvilsomt ha satt stor pris på at unge kan komme hit og på den måten lære seg å bli glad i naturen.

Og etter en god natt søvn som kommunens første overnattingsgjest, gleder han seg til helgas store Musters-fest...

Artikkeltags