Lokket fram Magnhild'ene

Artikkelen er over 16 år gammel

De sto og ventet oppe i bakken, men måtte lokkes fram da de skulle i aksjon.

DEL

Lokkinga sto Anne Kleivset for, og de mange Magnhild Almhjell-kopiene var hentet fra Tingvoll kirkes ungdomskor. Sammen med Ferdafolk fra Sunnmøre, det lokale Gla'foten Dansarlag og trekkspill-virtuosen Berit Lillevold, sørget de for at den andre konserten på Åkerfallet musikalsk sett ble enda bedre enn den første.

Så får det bare våge seg at oppslutningen var ørlite grann dårligere enn i fjor. Det får værutsiktene ta mye av skylda for. Likevel: 193 betalende er slett ikke verst.

Et rikt samliv

Åkerfallet er garden som Magnhild Almhjell kjøpte og flyttet til i 1936. Da hun i 1948 - i godt voksen alder - giftet hun seg med slåttakaren Erik, var det ikke bare to personer som fant hverandre. Det ble også starten på et rikt musikalsk samliv.

Utover 50-tallet ble de to kjent også utenfor Tingvolls grenser. Derfor finnes det i dag fortsatt opptak i NRKs arkiver av Magnhild og Erik Almhjells tolkninger av lokale folketoner.

Du skal ikke ha gått mange skrittene inne på gårdsplassen på Åkerfallet før du føler deg satt et lite århundre tilbake i tid. Hovedhuset er fra 1928. Påbygget (Erikstua) kom fra Reinset. Låven er ny, fordi den gamle var råtten - men den er holdt i gammel stil. På garden er det også et sommerfjøs og en redskapsbod.

Eiendommen ligger på 280 meters høyde, og er brukt som seter og gardsbruk helt tilbake til 1850-tallet. I dag er det Mary og Øystein Sørensen som driver Åkerfallet.

Kleivset og kor

Anne Kleivset er blant dem som vet mye om nordmørsk folkemusikk. Og hun er blant de få som er i stand til å framføre de gamle sangene tilnærmet slik det ble gjort «før i tida», enten det dreier seg om hulderstev, lokking eller bruramarsj.

I år hadde Anne tatt med seg Tingvoll kirkes ungdomskor. Dongeriskjørt, treningsjakker og bare navler var nok ikke så vanlig på Åkerfallet for 60-70 år siden, men skautene hadde blitt godkjent. Koret klarte seg godt, både musikalsk og scenisk.

Berit Lillevolden var Anne Kleivsets partner på trekkspill også i fjor. De er en duo som trives i hverandres nærvær, og som egentlig kunne ha fylt en slik konsert alene.

Kulturuke-slutt

Konserten på Åkerfallet er en slags avslutning på Kulturvekkå i Tingvoll - som egentlig var ferdig for en måned siden! Selv om Åkerfallet med sin flotte beliggenhet er et bortimot ideelt sted for en konsert av denne typen, hadde ikke arrangøren gått i fella og stolt på at hvis man bare gjentok fjorårets program, ville man komme velberget i mål også i år.

Forandringen het Ferdafolk, en folkemusikkduo fra Sunnmøre bestående av Ingunn Linge Valldal og Knut Ivar Bøe. Ved hjelp av fele og trekkspill klarte de to å gi et variert innblikk i folketoner hovedsaklig fra Sunnmøre, men også litt fra Sogn og Shetland.

Moderne framføring

Ferdafolk spiller folkemusikk på en mer moderne måte, og det er riktig fengende å høre på. Om de mest tradisjonsbundne innenfor sjangeren er enig med meg, er jeg ikke så sikker på. Men ved å kle gode, gamle melodier med et mer moderne musikalsk språk, når man lettere et større publikum.

Utfordringen er selvfølgelig å gjøre dette uten at man «ødelegger» originalen. Heldigvis har vi flere eksempler på at det er mulig. Henning Sommerro og Ferdafolk er to av dem.

Forhåpentligvis er konsertene på Åkerfallet kommet for å bli. Det tror også Tora Meisingset i komiteen bak Kulturvekkå.

- Konserten her oppe er en flott måte å avslutte Kulturvekkå på, sier Meisingset.

Artikkeltags