Tre-fire hundre mennesker hadde benket seg i trappa ved Plassen i Molde sentrum da kronprinsessen åpnet festivalen.

Det er hennes mann som er festivalens høye beskytter. Men siden det er hun som er lesehesten av dem, ble det til at hun dro til Molde.

- Dessuten hadde jeg lyst til å komme. Litteratur og lesing er helt nødvendig, jeg kan ikke forestille meg et liv uten, sa kronprinsessen.

Skulle gjerne sett mer

Hun mente at lesing bidrar til at vi blir bedre, klokere og mer reflekterte mennesker.

- Verden trenger lesende mennesker.Dessuten er boka for alle, sa kronprinsessen, som beklaget at hun ikke hadde tid til å få med seg mer av festivalen.

Folketale og stipend

Liv Gulbrandsen holdt en fantastisk folketale under åpningen. Bjørnsonstipendet på 25.000 kroner og diplom gikk til Ida Hegazi Høyer.

Forfatter Vidar Kvalshaug fra Averøy ledet åpningsseremonien. Han skal i aksjon flere ganger under festivalen, som varer til og med lørdag.

Ruth Lillegraven ga en smakebit fra "Urd". Hun skal i aksjon også klokka 19.30 onsdag. Klokka 21 er Leif GW Persson gjest i "Livet med forbrytelser". Samme mann snakker klokka 12 torsdag om Thomas Quick, i det ha kaller tidenes rettsskandale.

Torsdag kveld kommer Bjørnsonfestivalen til Averøy. I kommunestyresalen klokka 19 er det bokkafé med Maria Parr og Arne Svingen.