Gå til sidens hovedinnhold

Kleivaprisen til Sverre Hatle

Artikkelen er over 9 år gammel

Sverre Hatle ble fredag kveld tildelt den gjeve Kleivaprisen.

I begrunnelsen for tidelingen, som er gjort av styret i Kleivafondet (formannskapet), heter det at Hatle er en allsidig person som har lagt ned et stort arbeid i frivillig lag og organisasjoner og vist stor dugnadsinnsats over tid, og på flere områder.

Hatle er alltid med i dugnadsgjengen på Kleivakvelden sammen med andre i Surnadal heimbygdlag der han i mange år har vært aktiv.

Hatle er også en meget dyktig sanger, noe han fikk vist i et sangkåseri på NRK for noen år siden.

Han er som nevnt aktiv med i heimbygdlaget og også Nordmøre mållag. Han er en habil dikter, både med originalt stoff og omskriving av andres dikt. Hatle er en ihuga nynorskmann som mener at målforma er en viktig del av den lokale kulturarven, og at talemålet er grunnlaget for å uttrykke seg godt skriftlig.

Dialektspalte

Han er opprinnelig romsdaling, men kjenner surnadalsmålet bedre enn de aller fleste innfødte. Han har opp gjennom årene hatt mangt et prosjekt, og i begrunnelsen som ble lest opp fredag kveld, ble blant annet dialektspalta i Driva, «Ville blomstra» (Jørgen Gravvold), og «Vårsøg» i nytt opplag. Og naturligvis «Ord te Gangs», en bok og CD om surnadalsmålet. Det som i utgangspunktet var å digitalisere og systematisere 5.000 håndskrevne ordsedler etter Bjarne Østbø, ble etter hvert utvidet med stoff fra Gunnvor Dønnem og Randi Skrøvset Hatle og enda flere, som til slutt ble ei flott bok med ord og utrykk fra Surnadal.

Og som om det ikke var nok, har Hatle klart å lære seg samisk og til og med gitt ut en samisk lærebok.