Rita Eriksen, Henning Sommerro, Fabula, John Pål Inderberg, Julius Shutu, Sigrid Vetleseter Bøe, Anders Larsen, Jo Inge Nes, kulturskoleelever, Øyvind Holte, Kleivaprisvinner Sverre Hatle, danserinne Thavina fra Sri Lanka og unge lokale diktlesere.

Årets Kleivakveld i Vårsøghelga spente vidt i sjanger, alder og uttrykk. Men akk så bra det hele ble. Det vites ikke eksakt hvor mange publikummere som hadde funnet den noe bratte veien opp til Hans Hyldbakks hjem Kleiva, men det ble hvisket tusen. Kanskje var det korrekte tallet 800, men uansett er det nesten rekord.

Uforglemmelig

Og de mange som brukte fredagskvelden i vårsøgets høydepunkt, som Kleivakvelden hver pinse er, fikk en uforglemmelig kulturopplevelse. Det er i utgangspunktet et stramt program med artistrekkefølge og på forhånd - relativt - stram regi.

Men slik blir det aldri på Kleiva. Slik var det neppe da Hyldbakk regjerte som den kongen han var der oppe, og slik er det heller ikke når Henning Sommerro samler sine inviterte artister til en kulturell helaften. Av og til skjer det at artisten nærmest må kastes ut av «skuespillerfoajeen» inne i Hyldbakks stue, med beskjeden om at «Kom deg ut, det er din tur på scena», fra en alltid rolige Sommerro.

Det er blant annet derfor det blir så stemningsfullt, det er derfor folk koser seg så godt selv når det blir litt rusk i maskineriet og artisten som skulle stått på scena fremdeles sitter i kulturhusets foajé nede på Skei og venter på skyss.

- Takk!

Det er også derfor artistene, som for manges vedkommende er av norsk toppklasse, liker seg så godt i Kleivakongens rike.

– Helt utrolig å være her. Dere har vært et fantastisk publikum. Takk, avsluttet årets hovedattraksjon Rita Eriksen.

Hun alene var verdt turen til Kleiva denne kvelden. Det var også islandske Fabula, eller Margret Kristin Sigurdardottir som hun heter. Hun kom sent, men veldig godt til Kleiva.

Og slik kunne dette fortsatt. Det var mange som bidro til at Kleivakvelden 2012 utvilsomt går inn i historien som av de aller beste. Kanskje den beste av dem alle.