- Jeg spurte han karen som kjørte meg fra flyplassen til byen om dere var et åpent folkeslag. Han svarte ja. Da kan jeg tulle med sykehussaken da, sa jeg? NEI, svarte han kort.

- Jeg skjønner det må være et mareritt å bli skadet i Kristiansund, for så å våkne opp i Molde.

Bård Tufte Johansen gjestet onsdag kveld Festiviteten i Kristiansund med sitt show «Mann 44». Et show som har fått terningkast seks av flere anmeldere.

Komikerens innledning med lokal vri ble tatt godt imot av publikum, og latteren runget jevnt den kommende timen.

De lokale innslagene bar preg av oppslagene i lokale medier de siste dagene. Han har på ingen måte gått i dybden på hva som rører seg på Nordmøre, men han har tydelig lest de feite typene.

Overskrifter er også en av grunnene til at han ikke stille opp i Se og Hør.

- Grunnen til at jeg ikke stiller opp er at jeg er redd for å bli framstilt som hjernedød. Du kan lett sett på som det med overskrifter som Trives på hytta og Jeg er sjef på kjøkkenet.

Følelser

De som spiser RAW Food har slutta å spise, og begynt å beite. Det du kjøper på en helsekostbutikk er varene som er for dyre for Rema 1000, med for lite effekt for apotekene. Før innvandrerne kom til Norge var bakt potet det meste eksotisk man kunne spise, i alle fall om du la på mais, og da Fotballfrue viste la ut bilde av seg selv i bikini fire dager etter fødselen fikk Tufte Johansen lyst på pinnekjøtt. Han peker på det samfunnet vi lever i. En verden der barn har sluttet å gjøre hærverk fordi de aldri kjeder seg, de har jo internett, og blir kjørt rundt av snille foreldre. En verden der ingen er praktisk anlagt, og der vi bruker forum på nett for å spørre om den minste ting. I alle fall gjør kvinner det. En verden der avgift på campingvogner, ståhjulinger og lakrispiper hva politikerne vektlegger.

Det går fort i svingene når Tufte Johansen setter i gang. Faktisk så fort at vannflaskene han har på scenen flyr gjennom lufta, og innholdet spruter ut.

Temaskiftene er imponerende og poengene hagler. Drivet i forestillingen framstår som komikeren styrke. Han tværer ikke ut sine poenger. Han skyter fra den ene hofta, hoppet noen steg og skyfter fra den andre.

Han snakker også om følelsene sine. En mann på 44 sine følelser.

- Jeg har fire: Sulten, kåt, trøtt og må på do.

Den årlige flommen i deler av landet vårt er forøvrig distriktenes form for kildesortering.

- Å nei, der forsvant kaffetrakteren uten ledning nedover elva. Ja, ja.

Flaut

Innimellom småprater han med publikum. Spør etter alder, sivilstatus, barn eller ikke, og yrkesvalg. Publikum svarer villig, og han konkluderer med at i Kristiansund har man det godt.

- Det er sikkert offshoren som gjør det.

Etter en drøy time takker han for seg. Rusler ut, men kommer raskt inn igjen. Dressjakka ligger igjen bak scenen.

Bård Tufte Johansen gjør ting han synes er flaut. Han danser, han rapper, han synger en vakker sang, med dyp tekst, om klima.

Han leker seg på scenen. Han leker med ord. Han viser seg som en mann på 44 som har klart å bevare guttungen i seg.