Som vanlig kommer de ikke innom Kristiansund. Scena i Festiviteten holder fortsatt ikke mål.

Helge Jordal er eneste skuespiller i «Førstereis», som har gått for utsolgte hus på Den Nationale Scene i Bergen. Nå har Riksteatret grepet fatt i stykket, som hadde turnépremiere 21. oktober i Vadsø.

Stjørdal og Melhus (7. og 8. november) er det nærmeste forestillingen kommer våre kanter.

Historien om Martin som rømmer til sjøs tar utgangspunkt i den store sjøfartstiden i Norge etter andre verdenskrig. En slik situasjon var ikke ukjent for nordmøringer.

Reaksjoner

Både i Tidens Krav onsdag og på sosiale medier er det kommet reaksjoner på at forestillingen ikke blir vist i Kristiansund. En forestilling med kun én skuespiller må da kunne presses inn i Festiviteten?

– Jeg har stor forståelse for at en maritim by som Kristiansund ønsker besøk av «Førstereis». Men sceneforholdene i Festiviteten oppfyller fortsatt ikke våre tekniske spesifikasjoner. Det gjelder både scenens størrelse og innlastingsmuligheter, sier Mette H. Blom, informasjonssjef hos Riksteatret.

I «Førstereis» blir vi med Helge Jordal på vakttørner oppe på brua, raggadis i Antwerpen og møtet med den vakre Christiana fra Rio de Janeiro.

– Helge Jordal spiller 20–30 karakterer. Flere av scenene krever stor plass, sier Blom.

Tar mer tid

Braatthallen blir av flere trukket fram som et mulig alternativ. Der skulle det i hvert fall være nok plass?

– På turné spiller vi stort sett én forestilling hver kveld. Vi er avhengig av maks to og en halv times rigging. Erfaringsmessig klarer vi ikke det i en vanlig idrettshall, sier Mette H. Blom, som kan opplyse at Riksteatret planlegger en ekstra turné neste år med «Førstereis».

Heller ikke da står Kristiansund spillelista.

– Riksteatret mottar daglig søknader fra nye kulturhus og spillesteder med ønske om å bli fast spillested. En eventuell søknad fra et nytt kultur- og operahus i Kristiansund vil selvsagt bli behandlet på en velvillig måte, sier Blom.

Vil undersøke

Kultur- og næringssjef Eigunn Stav Sætre i Kristiansund utelukker ikke at hun kommer til å ta en telefon til Riksteatret for å sjekke mulighetene for å få «Førstereis» til byen.

– Riksteatret har kuttet ut Kristiansund for flere år siden, før vi pusset opp Festiviteten. Vi kan ikke ta diskusjonen med teateret for hver forestilling de reiser forbi med, men vi skal strekke oss langt hvis Riksteatret ønsker å komme hit. Noen ganger er det også en utfordring å finne plass for teateret, fordi Festiviteten er mye utleid, sier Sætre.