Var barndomsdrømmen å bli detektiv? Da kan du få deg en fin hobby dersom du møter opp på Kristiansund Folkebibliotek i dag.

- Slektsforskning er egentlig detektivarbeid, slår Tore Kristiansen fast.

Sammen med andre lokale slektsforskere står han i dag parat til å hjelpe nybegynnere og andre interesserte med jakten på forfedrene sine. Også forsvunne slektninger i Amerika kan spores opp gjennom de metodene som slektsforskerne bruker.

- Vi merker et klart oppsving i interessen for slektsforskning hver gang «Tore på sporet» er på TV-skjermen, sier Kristiansen.

Drepte Snorre

Bygdebøker fra hele Nordmøre, samt fra steder nordmøringer stammer fra, er funnet frem og samlet opp til slektsforskerdagen, som i dag blir markert over hele landet. Tor Larsen er i ferd med å registrere alle som var bosatt på Nordlandet i Kristiansund i perioden 1700-1940 og vil være til stede for å utveksle tips om gamle hus og folk på Marokko.

- Det er lett å bli hekta, innrømmer Kristiansen, som startet opp kartleggingen av slekta si for fem år siden.

En familiegrein har han klart å nøste opp helt tilbake til 1100-tallet, der hans forfar antagelig hadde en finger med i spillet da Snorre Sturlason døde. Men på en annen grein av slektstreet står han bom fast ved tippoldefaren.

- Når du kommer tilbake til 1700-tallet, håper du at noen har gjort noe kriminelt, for da står de nevnt i bøkene, slik at det går an å få vite mer om dem. Det er artig å få vite hvordan forfedrene våre levde, sier Kristiansen.

Gudbrandsdalen

Selv kjøpte han for to år siden scanrail-billett, og kjørte tog rundt til forskjellige riksarkiv i Skandinavia.

- Jeg brukte seks feriedager på forskjellige arkiver, innrømmer Kristiansen, som sier at slektsforskningen går litt i rykk og napp.

- Noen ganger står du fast, før du plutselig får et godt spor som avslører en helt ny grein på familietreet.

Slektsforskning har fått et oppsving med data og internett. I Norge er folketellingene fra 1801, 1865 og 1900 lagt ut på nettet. Mange slektsforskere utveksler også resultater over nettet, og en nordmøring har alene lagt ut en oversikt over 120.000 personer som har levd og virket på Nordmøre.

- Nordmøre er veldig godt dekket. Det viser seg at mange kristiansundere stammer fra en strøm av innflyttere som kom hit fra Gudbrandsdalen under Napoleonskrigene, da det var dårlig med mat, sier Kristiansen.