"Flamme" er Knut Anders Vestads historiefortelling om hvordan en musikkinteressert ungdom "fra landet" opplevde Kristiansund på siste halvdel av 80-tallet. Operaen i Kristiansund tente på fræningens idé, hyret inn Eli Stålhand som regissør, koplet på sinfonietta, band, lokale sangere og dansere, kostymefolk og sceneteknikere.

Det har resultert i en omfattende produksjon hvor ungdommer fra Nordmøre og Romsdal får en fantastisk mulighet til å utfolde seg på scenen. Alderen på fire av de fremste rolleinnehaverne er 15, 17, 18 og 19 år. De har oppgaver som til dels er formidable, men som de stort sett løser veldig bra.

De unge kreftene er mikset sammen med rutinerte sangere og dansere på en måte som gjør at "Flamme" framstår som en solid produksjon, hvor musikken kanskje er sterkere enn fortellingen.

Fenomenal Hege

Cecilie Grip (Hege Yvonne Heggem) og Jon David Korsholm (Malvin Nøsen) blir kjærester. Cecilie kommer inn på danseskole i New York, Jon David får suksess med bandet Go Went Gone. Forelskelse, savn, forvirring og kjærlighetssorg.

Hege gjør en fenomenal innsats i "Flamme". Dette er hennes gjennombrudd! Hun synger godt, danser kanskje enda bedre og har en diksjon som er i særklasse, i hvert fall blant de yngre. Men det som fascinerer mest ved henne, er utstrålingen. Hun fanger oppmerksomheten straks hun er på scenen, uten at det blir påtrengende. Rollen som Cecilie er svær, uten at det ser ut til å stresse henne en millimeter. Prikkfritt gjennomført av kristiansunderen!

Skryt fortjener også romsdalingen Malvin Nøsen, som allerede har rukket å bli en respektert bluesartist. Det er ikke alltid like lett å få med seg det han sier, men han synger bra og spiller enda bedre gitar.

De yngste i fremste rekke er surnadalingen Lars Olav Mauset (17) og Alexander Hjellnes (15) fra Kristiansund. Begge har en del å gå på sangmessig, men har utvilsomt humoristisk talent og matcher Nøsen godt som bandmedlemmer.

Flere historier

"Flamme" forteller flere historier. Om Cecilie og Jon David, Yngve og Wigdis, Arne og Anita, Yvonn og Tom Vente - og hybelvertinnen Annelise Kanestrøm, som Katrine Blomstrand framstiller fortreffelig.

Kanskje blir det for mange historier. Kanskje prøver Knut Anders Vestad å fortelle for mye. Utover i andre akt stopper det litt opp, mens framdriften før pausen var langt bedre.

Musikalsk er det mye å glede seg over. Dette er ny musikk skrevet inn i en annen tidsalder, slett ikke enkelt. Det er blitt mye melodiøst, godt arrangert av en komponist som kjenner genrer, teknikker og instrumentenes fortrinn. Noen ganger går tankene til "Donna Bacalao", andre ganger synes vi å høre litt Dance With A Stranger. Kombinasjon av band og sinfonietta (ledet av Kjell Seim) fungerer svært bra.

Flere av låtene kommer vi garantert til å få høre i andre sammenhenger.

Mye humor

Det er mye humor i "Flamme". Hege Sky Mokkelbost holder styr på Kvikken, Gjermund Elgenes er hennes håpløse mann. Når han drar fram gitaren og viser at han ikke har glemt gamle kunster, må selv de yngre gjestene på kafeen kaste seg ut i dansen.

Benedichte Ranheim er miljø-alibiet. Den rutinerte 25-åringen synger godt og er trygg på scenen. I andre roller finner vi Hans Jørgen Sevaldsen, Øyvind Erik Jensen og Lars Viktor Høvik.

Dansescenene i "Flamme" er et vesentlig bidrag til det gode resultatet. Mari Sevaldsen, Gunn Thingvold, Rigmor Hansen, Randi Sandstad, Silje Marie Marholm, Kristine Skoglund, Tina Neergaard og Oline Marie Ripnes svinger seg til heftige rytmer, men de gjør også en god jobb som kor; både på og bak scenen.

Operaen i Kristiansund har lyktes godt med å gjenskape 80-tallets kostymer. Her er det pastell så det holder! En enkel scenerigg funger både som hybel, kafé, storby og øvingsstudio.

Fredag og lørdag

Operaen i Kristiansund fortjener ros for å ha gitt grønt lys for satsingen på "Flamme". Vi vet at blanding av proffe og amatører kan fungere bra når det kun dreier seg om musikk. Mer krevende er det når det også er snakk om mye tale.

Musikalen spilles også fredag kveld og to ganger lørdag. Unn deg et tilbakeblikk på Kristiansund slik byen var for snart 30 år siden!

Sjekk hva som ellers skjer i helga her.