Markeringen av Festivitetens 100-årsjubileum startet lørdag kveld med en festforestilling som i fullt monn viste hvilken allsidig virksomhet bygget har rommet: orkestermusikk, opera, dans, korsang, rock, munnspill og visesang. Også kulturskole, korps og musikkteaterskole hyllet bursdagsbarnet.

Kveldens mest overraskende kulturelle innslag var det 225-åringen Kristiansunds Klubselskapsom bidro med. De dro fram en sang skrevet i 1790 til feiringen av Kong Christian VIIs fødselsdag.Klubselskapet har har sine lokaler i Festiviteten og har æren for at Festiviteten ble bygd.

Kristiansund sinfonietta åpnet med Sjostakovitsj og Vals nr. 2 fra Jazzsuite nr. to. Den ble ledsaget av en flott bildekavalkade fra Festivitetens første hundre år, noe som en bortimot fullsatt sal satte stor pris på.

Stående orkester

Det ble en lett og lødig kveld i Festiviteten. En stående strykeravdeling i symfoniorkesteret har jeg aldri før opplevd. Og Brynjar Takle Ohr viste nok en gang at El Cuero-låter funker også solo. Kanskje vi neste gang får høre gitaristen/sangeren sammen med orkester? I beste Vamp/KORK-stil?

Fylkessanger Mads Wighus, som har sin base i Kristiansund, kom velberget i mål fra den store "Lenskis arie" fra Eugen Onegin, og viste at "O sole mio" slett ikke trenger å synges med fullt trøkk fra start til mål.

Urframføring

Opera og Festiviteten er knyttet nært sammen. Edvard Bræin satte opp fire operaer i bygget på 20- og 30-tallet. Sønnen Ola ga et historisk tilbakeblikk, men leverte også fire melodier som hans far har samlet inn. Tor Strand akkompagnerte på piano, og han har også laget arrangementer til to av melodiene. Publikum i Festiviteten var de første som fikk høre disse. Kjærlighetsvisen fra Ålvundfjord var bare lekker!

Ordfører Per Kr. Øyen avduket portrettet av operasangeren Hjørdis Lauenborg. Åse Indergård har malt portrettet, i likhet med alle de andre portrettene som henger på veggen i Festiviteten.

Familiedag

De fire institusjonene som skal inn i det nye opera- og kulturhuset, Operaen i Kristiansund, Nordmøre Museum, Kulturskolen og Kristiansund bibliotek, sto bak jubileumsarrangementet. Elin Kanck Lorentzen ledet festforestillingen, godt hjulpet av Festivitetens pedell Øivind Erik Jensen.

Jubileumsmarkeringen fortsetter søndag med åpent hus og familiedag.