– Dette gleder jeg meg til

havet: Hanne Krogh, tre tenorer og koret Koriosa skal synge om havet.foto: Tor Lindseth

havet: Hanne Krogh, tre tenorer og koret Koriosa skal synge om havet.foto: Tor Lindseth

Artikkelen er over 5 år gammel

Hanne Krogh hadde sin musikalske debut i Festiviteten i Haugesund. Tirsdag inntar hun Festiviteten i Kristiansund.

DEL

Krogh føler seg modig som har laget en konsert som fokuserer på havet. Å lage ei forestilling om hav, sagn og virkelighet, krydret med prestasjonen til tre av landets fremste tenorer, er krevende. Ingen har gjort noen liknende.

– «Ta meg til havet» har vært et stort prosjekt. Havet er noe veldig mange av oss har et forhold til, både på godt og vondt, men jeg synes det har fått for liten plass i historieundervisningen. Vi blir ofte definert ut fra innlandskultur, men vi er et havland i denne verden.

Krogh understreker at konserten på ingen måte er en historietime. Hun har derimot tro på at det er mulig å lage underholdning, samtidig som man gir folk noe de kan ta med hjem og grunne på.

– Jeg tror vi alle har godt av å kjenne litt forankring. I denne konserten snakker jeg om havet, familien, og deler litt av min historie. Det håper jeg gir en nærhet som gjør at folk husker seg selv og sin forankring.

Sangerbyen

«Ta meg til havet» ble første gang vist i 2013. Folk valfartet til konsertsalene, og kritikerne strødde om seg med lovord.

Det rører Hanne Krogh.

– Responsen har vært overveldende, og den gjør meg selvsagt veldig glad. Nå er vi akkurat kommer hjem fra fire konserter i Nord-Norge, og nå føler jeg virkelig at prøven er bestått. Jeg har kjent litt på følelsen av at det ikke er bare bare å være søring og komme til nord for å snakke om havet.

– Hva tenker du om å snakke om havet i Kristiansund da?

Hanne Krogh ler. Når Nord-Norge er overvunnet, kan alt annet bare komme.

Det har blitt mange konserter i Kristiansund de siste årene. Spesielt julekonserter. Krogh sier hun har fått et nært forhold til byen.

– Det begynte med Korslaget. Jeg fikk mange venner i byen, og det gikk opp for meg hvilken fantastisk sangerby Kristiansund er. Hvorfor er dere det egentlig? Har det en sammenheng med havet, med alle som kom sjøveiene? Har dere latinoblod i årene? For meg framstår dere som et lidenskapelig folkeslag med mye tæl. Som spanjolene. Eller handler det om at Kristiansund er en by som står oppreist i motvind og ruskevær mye av tiden, og da blir kulturopplevelser ekstra viktig?

Revet med

Sangfuglen fra Haugesund trekker pusten, og legger til:

– Jeg gleder meg virkelig til å komme til Kristiansund. Byen, og folket, betyr mye for meg, og det håper jeg dere er klar over.

Med seg på scenen har hun tre standhaftige tenorer, Hallvar Djupvik, Thomas Ruud, Jan Erik Fillan. Djupvik er en ung mann fra Tomrefjord, som Krogh mener er på god vei mot noe stort.

De to siste nevnte er kjent i Kristiansund for sin innsats på operascenen.

– Når vi kjører inn i Kristiansund blomstrer disse gutta, og det er umulig å ikke bli revet med. Tidligere har vi vært i kirken, nå skal vi i Festiviteten. Det er et hus de har hatt stor glede av, og nå skal jeg få kjenne på denne gleden.

Også det lokale koret Koriosa er med på konserten. Hanne Krogh har samarbeidet med dem flere ganger, spesielt i forbindelse med julekonserter.

Artikkeltags