Det brygger opp til nytt slag

Artikkelen er over 17 år gammel

Igjen skal slaget fra år 955 gjenskapes på Freidarberg. Nå gror skjegget til aktørene.

DEL
Aktørene i slaget på Rastarkalv leser replikker og lar skjegget gro.

Da Gjøran Storsæther var til frisøren nylig, ble han spurt om også hårtustene på kjaka skulle fjernes. Frisøren fikk et bestemt nei til svar. Og det samme er tilfelle med de andre som skal i aksjon i St. Hanshelga. Glattbarberte var i fåtall i vikingtida.

- Nå skal skjegget få vokse fram til forestillingene er over, sier Storsæther.

- Ja, Harald Hårfagre er idealet vårt i disse dager, tilføyer Torgeir Saltkjelvik.

De er begge er å finne i sine gamle roller. Også de andre aktørene er tilbake i sine roller fra forrige oppsetning.

Samme i rollene
- Hovedrollene er de samme som sist, sier leder Trond Sæterøy i Rastarkalvstiftelsen.

Den eneste forandringen er at Ann Mari Enge har overtatt oppgaven som forteller.

De fleste har vært med på forestillingene for fire og to år siden. De har valgt å la det gå to år mellom hver oppsetning for verken å slite ut tilskuere eller seg selv.

Skuespillerne har møttes til to-tre leseprøver i løpet av mai. Men heretter blir det øvelser hver helg framover. De startet på slagstedet sist helg.
- Det meste av replikkene sitter allerede, sier Oddbjørn Reiten.

Imidlertid hjelper det ikke at de husker alt på rams fra to år tilbake. Monologer og replikker er forsøkt gjort enda mer naturlige. Det er snudd litt på setningsoppbygging og enkelte ord er strøket.

Sammen med instruktør Endre Skar begynner de dagen i bedehuset. Med kaffe i koppene og havrekjeks innenfor rekkevidde, går de gjennom scene for scene.

- Målet er å fortelle historien enda litt bedre. Samtidig skal vi forsøke å stramme opp historien litt, sier Endre Skar.

Skar ble første gang engasjert ved forrige oppsetning, nå kan han videreutvikle spelet ut fra egne erfaringer. Aktørene synes det er betryggende å ha en profesjonell instruktør med seg.

Flere krigere!
Toralf Saltkjelvik skal som tidligere gestalte helten fra slaget, Egil Ullserk. Saltkjelvik fikk mange godord for sin framstilling av mannen som med sin krigslist berget kongen.

- Målet er selvsagt å få til en bedre forestilling, men jeg synes det var bra sist også. Jeg har studert den nærmere på video.

Eiriksønnene og deres innleide danske krigere blir slått i slaget, og kong Håkon den gode kan fortsette å regjere landet.

I år kan det bli en enkel seier for kong Håkon og Egil Ullserk. Årsaken er at motstanderen fortsatt har lite krigere.

- Vi trenger flere krigere, hauker Trond Sæterøy mens kongen kommer til valplassen med sine krigere.
- Krigerne har ingen replikker og de slipper å synge, beroliger han.

Generalprøven torsdag 20. juni blir samtidig en skoleforestilling. Elevene ved skolene er invitert til å overvære hendelsen i deres hjemkommune for 1047 år siden. I tillegg blir det tre forestillinger.

Artikkeltags