Gå til sidens hovedinnhold

Den gåtefulle kirken

Artikkelen er over 15 år gammel

TINGVOLL: Få bygg i Norge har så mange myter og gåter ved seg som Tingvoll kirke. To grubleseminar har resultert i en bok som alle i Tingvoll kan få gratis.

Av ERIC B. UTHEIM

Under kulturvekkå i fjor fikk Nordmørsdomen 14 forskere og universitetseksperter på besøk. Grubleseminaret skulle prøve å svare på Tingvoll kirkes mange hemmeligheter. Forskerne møttes igjen i januar i år. Nå har de samlet sine konklusjoner mellom to permer.

– En del spørsmål står igjen ubesvart, og det er ikke alt de enes om. Men dette har blitt en fantastisk bok, sier Terje Ramsøy-Halle som var med på grubleseminaret, dog ikke som forsker.

– Boka består av en samling artikler som står på egne bein, mener kapellan Kåre Rånes.

Hemmeligheter

Kristiansunder og rune-ekspert Terje Spurkland er redaktør av boken, sammen med Morten Stige. Grubleseminardeltagerne har med utgangspunkt i sine ulike fagfelt skrevet artikler om det de fant og ikke fant.

Forskerne konkluderer med at kirken, som fortsatt er i bruk, ble påbegynt rundt 1170. Hvem Gunnar kirkebygger er, lanseres det også en teori om. I koret står en runeinskripsjon om at «Gunnar gjorde denne kirken». I boka spekulerer Audun Dybdahl i at Gunnar Grjonbak – lagmann i Frostating fram til 1188 – er mannen bak kirken.

Forskerne konkluderer med at det flotte byggverket ble plassert på Tingvoll fordi bygda var et ferdselsmessig knytepunkt. Hvorvidt kirken var en såkalt fylkeskirke forblir ubesvart.