Bygdefest i Braatthallen

Rune Rudberg i Braatthallen i Kristiansund.

Rune Rudberg i Braatthallen i Kristiansund.

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Topp stemning da over 600 svingte seg lørdag kveld på Dansegalla til tonene av Rune Rudberg og Bjørns orkester.

DEL

«Uuuuuut mot havet», synger dansebandcasanovaen Rune Rudberg praktisk talt befinnende seg så langt ute i havgapet som mulig. Og det bølgende folkehavet foran ham svarer og synger med.

Det er lørdag kveld og Dansegalla nummer 32 er godt i gang i Braatthallen. Takttrampende slangeskinnsboots, metalliskglinsende blazer og en cowboyhatt trukket langt ned i et litt svartmusket fjes. Rune Rudberg er riktignok noe tynnere på toppen der under hodeplagget og med adskillig mer levd liv i ansiktet enn da han i 1988 med selvsamme sang lå 18 uker på VG-lista og for alvor sang seg inn i folks ører og bevissthet. Men stemmen er umiskjennelige den samme. Ja, på godt og vondt får man kanskje si. For han er like elsket som hatet. Omtrent som sjangeren han representerer.

Dansebonanza

Det begynte litt trått. Glissent. Halv hall. Knappe 200 stykker var kommet da dansebandcowboyene i Bjørns orkester fikk den ære å varme opp de fremmøtte rundt klokken 20.

Men kvelden var ennå ung. Et sekstimers dansebonanza ventet. Scenen var delt i to, og de to danseorkesterne skulle spille tre sett hver. God anledning til en svingom med andre ord.

Folk tøt da også inn i hallen utover kvelden. De kom i busser, med fly. Noen langveisfra som Bodø og Hamar. Utenfor stod 40 bobiler. Over 600 dansegale fant til slutt veien til Nordmøres største bygdefest. Dansegale og glade. Et kjapt søk på nettet bekrefter mistanken. Dansegallaene, samt de nært beslektede countryfestivalene, er de arrangementene i landet som trekker flest folk.

– For 30. gang

– Jeg har vært på alle dansegallaene bortsett fra to. Ja, da blir det vel 30, da, sier kristiansunderen Liv Hjelen som hygget seg i godt selskap. Men hun var slettes ikke her for Rune Rudberg.

– Nei, han klarer jeg ikke, ler hun. Vi skal se Bjørns orkester.

Rut Edel Steen fra Vågå i Gudbrandsdalen overvar sin andre dansegalla i Kristiansund. Foruten selve arrangementet hadde hun bare godt å si om kveldens trekkplaster.

– Å, jaaa! Rune er enda kjekkere enn på 1980-tallet. Topp fyr og musikk. Dette blir topp!

Bjørns orkester sang om «Farfars gamle gyngestol» og folket danset og sang med.

– Hver gang jeg går på en schmell, blir’e en ny låt, fleiper Rudberg fra scenen og stemmer i med «1001». Foran ham snurrer og svinger parene seg.

De mest ivrige, Rudbergs hardcorefans, står foran scenen med løftede mobiltelefoner. Tryglende øyne. Joda, gang på gang setter han seg ned og poserer til stor glede for fotografene. Unge, som gamle. Fremdeles draget må vite.

Køen ved bardisken gynger ustemt, én kar spiller luftpiano på bordet så ølet bokstavelig talt skummer over, og en blunkende dame klyper journalisten i bjellene så det kimer.

«Dæins på lokkalet», sier fagfolket. De virket i så måte overstadig fornøyd.

Jeg tror vi oppsummerer det som en fin kveld.

Artikkeltags