Blå mållagskveld

Artikkelen er over 11 år gammel

SUNNDAL: Førstkommende lørdag feirer Ålvundfjord og Ålvundeid mållag 100-årsjubileet til . Det skjer på Hals i Ålvundfjord, med en kveld viet dikteren Kristofer Uppdal.

DEL

Ola Hals sa umiddelbart ja til å åpne storstua på Hals for arrangementet, uten å vite hva han går til, som mållagsleder Grete Aarnes påpeker.

– Vi ville ha ei spesiell ramme rundt arrangementet vårt, forteller hun.

«Narren syng» er tittelen på programmet for kvelden, der tekstene er hentet fra dikteren Kristofer Uppdals livsverk. Uppdal var fødd 1878 i Beitstad i Nord-Trøndelag og døde i Oppdal i Sør-Trøndelag i 1961, der hans beskjedne gravminne, en naturstein, bærer hans navn.

Arbeiderdikter

John Pål Inderberg og Ragnhild Vannebo framfører programmet som er satt sammen av Uppdals tekster fram til 1924. Det meste er dikt, men et par av diktene er hentet fra romanen «Fjellskjeringa». Første del handler om vår og ungdom fram mot høst. Så kommer ei avdeling arbeidsdikt om slit og ansvar. Hans tibindsverk «Dansen gjenom Skuggeheimen», skrevet i perioden 1911-1924. skildrer framveksten av arbeiderbevegelsen, og er noe man ikke kan komme utenom.

Programmet avslutter med tre dikt om aldring og ensomhet. En skjebne som i aller høyeste grad ble Uppdal til del. Det kan man blant annet lese om i biografien/samlingen «Åt songa tå stjernom» redigert av Jan Erik Vold og utgitt så sent som i fjor.

Sterke krefter

De som skal presentere Uppdal er Ragnhild Vannebo, utdanna skuespiller fra Statens Teaterskole og ansatt ved Nord-Trøndelag Teater i 14 år. Fram til 2004 underviste hun som førstelektor i drama ved Høgskulen i Volda, og er nå frilansskuespiller.

John Pål Inderberg er saksofonist med sans for et spontant musikalsk uttrykk. Han kombinerer mange stilarter i samarbeid med norske og internasjonale jazzmusikere, poeter og skuespillere. Blant annet har han samarbeidet mye med Henning Sommerro. I tillegg til å være utøvende musiker, er han førsteamanuensis ved jazzlinja på NTNU.

Artikkeltags