Spørsmålet går som en farsott på Facebook blant musikere. De utfordrer hverandre med spørsmålet, og det hele går som en kjede. Det er så forskjellig hva som har inspirert dem, og den musikalske smaken har gjerne utviklet seg siden den gang.

Vi har tatt en prat med fire musikere med lokal tilknytning, om nettopp hvilke album som inspirerte dem til å starte med musikk og gitt dem muligheten til å ta et dypdykk tilbake i tid i sin egen platesamling.

USA neste

Øyvind Blomstrøm er fra Halsa og på Nordmøre kjent som gitaristen i El Cuero. Han er bosatt i Oslo og jobber sammen med ulike artister.

– Akkurat nå har El Cuero et rolig år for å skrive mer materiale. Da har jeg fullt fokus med Monica Heldal (som vant Spellemann for beste nykommer og årets popsolist i 2013). På søndag drar vi til USA, hvor hun skal gi ut album og vi skal gjøre en del bransjejobber og konserter, helt til slutten av november. Så er det rett på norgesturnè etterpå, sier Blomstrøm.

Øyvinds 10 album:

1. Pink Floyd - Animals

2.The Rolling Stones - Stripped

3. Jimi Hendrix Experience - Experience Hendrix

4. Paul McCartney - Unplugged

5. Stevie Ray Vaughan - Live Alive

6. Vazelina Bilopphøggers - Vi går sammen mot nye høyder

7. Buena Vista Social Club - Buena Vista Social Club

8. Buddy Rich Big Band - West Side Story Medley

9. Billy Cobham - Spectrum

10. The Gadd Gang - Here and Now

– Mange av albumene kjøpte jeg etter å ha sett dokumentarer på TV. Jeg hadde også noe på VHS, og satt og spolte fram og tilbake til jeg hadde lært meg låta på gitaren. «Stripped», «Woodstock» og «Isle of Wight» er dokumentarer som har betydd mye.

Ferdig med Idol

Sophie Amalie Strøm er kristiansundsjenta vi kjenner fra årets runde med Idol på TV2. Til daglig går hun på musikklinja på Atlanten videregående skole, og ambisjonene om en vokalistkarriere har ikke minket etter oppholdet i Idol.

Sophies 10 album:

1. John Mayer - Room for squares

2. John Mayer - Contiuum

3. John Mayer - Born and Raised

4. Christina Aguilera - Keeps gettin better

5. Spice girls - Spice

6. Red hot chilli peppers - Staium Arcadium

7. Red hot chilli peppers - By the way

8. Gavin DeGraw - Make a move

9. Rihanna - Loud

10. Michael Buble - Call med irresponsible og Crazy Love.

– Dette er album jeg har lyttet til i lang tid, mange av de er fra da jeg var liten og begynte å interessere meg for sang og musikk. Dette er en fin blanding av hva jeg er nødt til å høre på i hverdage, til sanger som har inspirert meg og artister jeg ser opp til. Mange av sangene i disse albumene er sanger jeg har opptrådt med og sanger jeg har sunget i lang tid.

Vintage guitar-gründeren

Arne Kr. Hast er musiker og gitarforretninggründer. Han har nettopp feiret 2 års jubileum med butikken Vintage guitar avdeling Oslo, mens butikken i Kristiansund og nettbutikken ble startet for ti år siden. Han var en av de første postrockerne på musikklinja, i følge ham selv, og spiller blant annet på Fasting i november.

– Jeg hadde sikkert 150 bilder av Guns'n Roses på gutterommet, jeg hadde en «heavy obsession» på de husker jeg. Og den dag i dag tar jeg jo fram Appetite-skiva og hører på den.

– «Bob-festen» (da Bob Dylan feiret sine 30 år i bransjen) i '93 var et «life changing moment» for min del, alle de store på samme scene. Da etablerte jeg interessen og det jeg jobber med i dag på mange måter.

Arnes 10 album

1.Guns'n Roses - Appetite for Destruction

2.Teenage Fanclub - 13

3.Cracker - The Golden Age

4. The Beatles - Abbey Road

5. The Beatles - Rubber Soul

6. Thin Lizzy - Live and Dangerous

7.Neil Young - Harvest

8.CSN&Y - Deja Vu

9.Counting Crows - Recovering The Satelites

10.Black Sabbath - Sabbath Bloody Sabbath

Drømmesøster

Inger Lise Bøe Bævre kjenner vi fra revyscenen og som vokalist i Kristiansund. Senest sammen med Smøla Janitsjar i Braathallen. Da Tidens Krav tok kontakt var hun på vei til øving sammen med Drømmesøstrene som snart kommer med ny forestilling. Men hun tok seg tid til å gi oss sine album.

Inger Lises 10 album

1. Porcupine Tree - In absentia

2. Toto - Toto IV

3. Sting - Ten Summoner's Tales

4. Kari Bremnes - Blå Krukke

5. Uriah Heep - Wonderworld

6. Knut Reiersrud & Iver Kleive - Blåmann og korellreven

7. a-ha - East of the sun, West of the moon

8. Gregorio Allegri - Miserere

9. Elg - Storm

10. George Michael - Ladies & Gentlemen